Μαζικές αγορές υποψήφιων εμβολίων κατά της COVID-19

Μαζικές αγορές υποψήφιων εμβολίων κατά της COVID-19

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προμήθειες-μαμούθ των υποψήφιων εμβολίων κατά της COVID-19 πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, που βιώνουν καθημερινά την εφιαλτική πραγματικότητα της πανδημίας. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε συμφωνία ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer και τον γερμανικό εταίρο της BioNTech, προκειμένου να εξασφαλίσει 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευθεί ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν δυνατότητα παρασκευής των πρώτων 100 εκατ. δόσεων. Εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, η κυβέρνηση θα αποκτήσει τα πρώτα 100 εκατ. δόσεις έναντι 1,95 δισ. δολαρίων, ενώ θα έχει και το δικαίωμα αγοράς έως 500 εκατ. δόσεων επιπλέον. Ο εμβολιασμός των Αμερικανών, ωστόσο, θα γίνεται δωρεάν. Φυσικά, προτού κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, το εμβόλιο θα πρέπει να λάβει έγκριση κυκλοφορίας από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η εταιρεία παραγωγής του σκευάσματος αναμένεται να ξεκινήσει μαζικές κλινικές μελέτες στα τέλη του μήνα και να περάσει από την αξιολόγηση των ρυθμιστικών φορέων τον Οκτώβριο. Στις αρχές του μήνα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και την επιδότηση με 1,6 δισ. δολάρια της φαρμακοβιομηχανίας Novavax, προκειμένου να επισπεύσει την έρευνα για το δικό της εμβόλιο. Οι επικριτές της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι στα 33 χρόνια λειτουργίας της, η Novavax δεν παρασκεύασε ποτέ κάποιο εμβόλιο που να έφθασε στην αγορά.

Επίσης, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι αμερικανικές βιοφαρμακευτικές εταιρείες Pfizer, Merck και Moderna επιβεβαίωσαν ότι δεν θα πουλήσουν σε τιμή κόστους τα επίδοξα εμβόλιά τους κατά του νέου κορωνοϊού. Αντιθέτως, οι εταιρείες Johnson & Johnson και AstraZeneca δεσμεύθηκαν να διαθέσουν σε πρώτη φάση τα δικά τους εμβόλια χωρίς να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.

Ενθαρρυντικά βήματα προς την παρασκευή εμβολίου κάνει και η Ρωσία, που χθες ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη η δική της πρόταση κατά της COVID-19. Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Αμυνας Ρουσλάν Τσάλικοφ σε συνέντευξή του. «Οι επιστήμονες μελέτησαν και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι. Διαπίστωσαν ότι, παρά την έξαρση της πανδημίας, όλοι οι εθελοντές που εμβολιάστηκαν είχαν αποκτήσει ανοσία και δεν παρουσίαζαν παρενέργειες. Αρα, το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του πανδημικού κορωνοϊού είναι έτοιμο», δήλωσε ο Τσάλικοφ. Στην κλινική δομική συμμετείχαν 43 εθελοντές.

Τέλος, στη Βραζιλία ξεκίνησε χθες η τελική, τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής του κινεζικού εμβολίου κατά της COVID-19, Coronavac, όπως ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία Sinovac Biotech. Οι δοκιμές διεξάγονται από το δημόσιο ερευνητικό κέντρο Μπουταντάν, το οποίο αναμένεται να παρασκευάσει 120 εκατ. δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021, εφόσον είναι αποτελεσματικό. Σχεδόν 20.000 δόσεις του Coronavac που έφθασαν αεροπορικώς τη Δευτέρα στο Σάο Πάολο θα διανεμηθούν σε 12 κέντρα της πολιτείας, η οποία μαστίζεται από την πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή