Την πεποίθησή του ότι η ψήφος των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. δεν ήταν αποτέλεσμα ανάμειξης της Ρωσίας εξέφρασε, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από τη δημοσίευση κοινοβουλευτικής έκθεσης που κατέληγε πως η κυβέρνηση δεν έχει διερευνήσει εξονυχιστικά εάν η Μόσχα επηρέασε την έκβαση του δημοψηφίσματος του 2016.
«Ο λαός αυτής της χώρας δεν ψήφισε να εγκαταλείψει την Ε.Ε. λόγω ρωσικής πίεσης ή παρέμβασης, αλλά επειδή ήθελε να ανακτήσει τον έλεγχο», δήλωσε ο Τζόνσον στους νομοθέτες του βρετανικού Κοινοβουλίου, συμπληρώνοντας πως θεωρεί τη χώρα «παγκόσμιο ηγέτη» σε ζητήματα διερεύνησης και προειδοποίησης σχετικά με την ανάμειξη του Κρεμλίνου σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.
Παράλληλα, ως απάντηση στις αναφορές της έρευνας της κοινοβουλευτικής επιτροπής για υποτίμηση της απειλής της ρωσικής ανάμειξης από τις Αρχές, οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσαν πως εξετάζουν τρόπους να ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας απέναντι στην κατασκοπεία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Μπρόκενσιρ ανέφερε χαρακτηριστικά πως από εδώ και στο εξής οι πράκτορες ξένων χωρών θα πρέπει να καταγράφονται συστηματικά κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου, μετά τη δημοσίευση των πορισμάτων της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας, ο Μπρόκενσιρ προσέθεσε ότι προγραμματίζει να δώσει στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας περισσότερες εξουσίες έναντι της παρέμβασης ξένων δυνάμεων.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να καθυστερεί τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ρωσικής παρέμβασης, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πριν από 18 μήνες ότι οι υπάρχουσες εξουσίες είναι ανεπαρκείς. Τα σχέδια της κυβέρνησης για την καταγραφή ξένων αντιπροσώπων πρωτοεμφανίστηκαν στη νομοθετική της ατζέντα τον περασμένο Δεκέμβριο.