Απόλυση κατ’ εντολήν του Βίκτορ Ορμπαν

Απόλυση κατ’ εντολήν του Βίκτορ Ορμπαν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Τον διευθυντή της ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας index.hu, Σαμπόλ Ντουλ, απέλυσε χθες ο μεγαλομέτοχός της, που πρόσκειται πολιτικά στον λαϊκιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Ενα μήνα νωρίτερα, ο Ντουλ είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση με αποδέκτρια την Ευρώπη, ότι η ανεξαρτησία του Τύπου και ειδικότερα της ιστοσελίδας index στην Ουγγαρία βρίσκεται υπό διωγμόν.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό index απηύθυνε χθες αγωνιώδη έκκληση, καταγγέλλοντας «εξωτερικές παρεμβάσεις» με στόχο τη χειραγώγηση του περιεχομένου του. Το index είναι το πλέον προβεβλημένο μέσο ενημέρωσης, το οποίο αντιτίθεται στην πολιτική Ορμπαν και στην προσπάθεια του εθνικιστή πρωθυπουργού να φιμώσει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή.

Ο κατά δήλωσή του «αντιφιλελεύθερος» Ορμπαν και η εθνικιστική κυβέρνησή του έχουν συγκρουστεί επανειλημμένως με την Ε.Ε., η οποία έχει καταθέσει προσφυγή κατά του κόμματος Φιντέζ και της ουγγρικής κυβέρνησης για υπονόμευση του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Ο Ορμπαν εξασφάλισε, όμως, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Σαββατοκύριακο, τη χαλάρωση των αυστηρών όρων σεβασμού του κράτους δικαίου, έτσι ώστε η Βουδαπέστη να μπορέσει να εισπράξει οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η υποχωρητικότητα της Ενωσης αποθράσυνε τον Ορμπαν, ο οποίος ήδη σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στις φωνές αντίδρασης, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι ανησυχίες γύρω από την ανεξαρτησία της ιστοσελίδας index είχαν οξυνθεί μετά την περυσινή εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας από τον Ούγγρο επιχειρηματία Μίκλος Βασίλι, γνωστό για τα αισθήματα θαυμασμού που τρέφει για τον Ορμπαν.

Σε χθεσινή του δήλωση, ανώτατο στέλεχος του index ανέφερε ότι ο απολυθείς διευθυντής «απέτυχε να διαχειριστεί τις εσωτερικές έριδες και τις προσπάθειες του Βασίλι να επιβάλει την πολιτική γραμμή του στην ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα τη φυγή διαφημιστών και την υποχώρηση της κερδοφορίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή