Ρωσία: Πιθανή η παραγωγή εμβολίου στη χώρα μέχρι το τέλος του 2020

Ρωσία: Πιθανή η παραγωγή εμβολίου στη χώρα μέχρι το τέλος του 2020

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο η Ρωσία να έχει στα χέρια της το δικό της εμβόλιο για τον κορωνοϊό μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε την Πέμπτη η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), Βαλεντίνα Ματιβιένκο, τονίζοντας ότι η παραγωγή του μπορεί να αρχίσει ακόμη και πριν το 2021.

«Έως το τέλος του έτους οι Ρώσοι θα μπορούν να έχουν το εμβόλιο… Είμαστε σίγουρα η πρώτη χώρα η οποία ανακοίνωσε για τα εμβόλια που πέρασαν τις κλινικές δοκιμές, αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ματβιένκο.

Ακόμη, η ίδια υπογράμμισε ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο εντός του χρονικού αυτού πλαισίου, εάν, όπως σημείωσε, οι εργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξή του συνεχισθούν με τους ίδιους ρυθμούς. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στη διεθνή συνεργασία όσον αφορά την καταπολέμηση του ιού. «Εάν αρχίσουμε την παραγωγή του, φυσικά και θα το μοιραστούμε με όλες τις χώρες που θα δείξουν ενδιαφέρον», είπε.

Χθες, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε ότι τέσσερα εμβόλια κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί στη Ρωσία, έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή, ενώ οι κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Ν. Γκεμαλέι» βρίσκονται στην τελική τους φάση.

Εντούτοις, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας «Ν. Γκεμαλέι», Ντενίς Λογκουνόφ, σε συνέντευξή του στον ρωσικό ιστότοπο Meduza, δήλωσε ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2020, ωστόσο το φθινόπωρο θα είναι δυνατόν να αρχίσει ο εμβολιασμός των ομάδων κινδύνου, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή