Κορωνοϊός: Εσφαλμένη η θεωρία Τραμπ

Κορωνοϊός: Εσφαλμένη η θεωρία Τραμπ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 21.000 κρούσματα κορωνοϊού αναφέρονταν στις ΗΠΑ κάθε ημέρα στις αρχές Ιουνίου, όταν το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 4,8%. Καθώς, όμως, τα τεστ επεκτάθηκαν σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, το ποσοστό θετικών τεστ θα έπρεπε να υποχωρήσει. Ακόμη και αν παρέμενε σταθερό, σήμερα θα έπρεπε οι ΗΠΑ να αναφέρουν 38.000 κρούσματα ημερησίως. Αντιθέτως, το ποσοστό θετικών τεστ έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με περισσότερες από 66.000 κρούσματα να ανακοινώνονται κάθε ημέρα στη χώρα.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονταν κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριζε επανειλημμένως ότι η αύξηση του αριθμού τους οφειλόταν στην αύξηση του αριθμού των τεστ και όχι στην επιδείνωση της πανδημίας. Ανάλυση των New York Times δείχνει, όμως, ότι η αύξηση των κρουσμάτων υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση των τεστ.

Ο μέσος αριθμός τεστ που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα αυξήθηκε κατά 80% σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου, φθάνοντας τις 780.000 την ημέρα. Την ίδια χρονική περίοδο, η καταγραφή κρουσμάτων έδειξε ότι αυτά αυξήθηκαν κατά 215%. Τριάντα μία πολιτείες των ΗΠΑ εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων. Η Φλόριντα, η πολιτεία με τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ νέων κρουσμάτων και αριθμού τεστ, αναφέρει 11.000 κρούσματα ημερησίως κατά μέσον όρο, ενώ μια αύξηση των τεστ χωρίς επιδείνωση της πανδημίας θα σήμαινε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να εμφανίζει περίπου 2.400 κρούσματα ημερησίως. Τα στοιχεία για την Καλιφόρνια και το Τέξας είναι επίσης πολύ υψηλότερα από όσο θα αναμέναμε.

Σε κάποιες πολιτείες με μικρότερες εστίες κρουσμάτων, η αύξησή τους υπερβαίνει σημαντικά την αύξηση των τεστ. Σε 14 πολιτείες, ο αριθμός των τεστ υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό θετικών τεστ υποχωρεί. Οι περισσότερες από τις πολιτείες αυτές βρίσκονται στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο του πρώτου κύματος της πανδημίας, τα κρούσματα συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ η πραγματοποίηση τεστ εξακολουθεί να αυξάνεται, με περίπου 60.000 τεστ να γίνονται καθημερινά σε κατοίκους της μεγαλούπολης. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από ανάλυση των δεδομένων του προγράμματος COVID Tracking Project, εθελοντικής οργάνωσης η οποία καταγράφει τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται για να τα συγκρίνει με τον αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρει κάθε πολιτεία.

Για να υπολογίσουν τον τρόπο με τον οποίο η αύξηση των τεστ θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τη μέτρηση των κρουσμάτων, οι ΝΥΤ εξέτασαν τον μέσο όρο θετικών στον κορωνοϊό τεστ σε κάθε πολιτεία επί δύο εβδομάδες έως την 9η Ιουνίου, όταν τα κρούσματα έφθασαν στο χαμηλότερο ποσοστό τους σε όλες τις ΗΠΑ. Τα ποσοστά αυτά πολλαπλασιάστηκαν με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν καθημερινώς έκτοτε, έτσι ώστε να φθάσουμε στον επιθυμητό αριθμό κρουσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τον σημερινό αριθμό τεστ.

Οι υπολογισμοί αυτοί υποθέτουν ότι η σοβαρότητα της επιδημίας σε κάθε πολιτεία θα παραμείνει σχεδόν σταθερή και ότι το ποσοστό θετικών τεστ θα παραμείνει εξίσου σταθερό, παρά την αύξηση των τεστ που πραγματοποιούνται. Καθώς τα τεστ για κορωνοϊό γίνονται ολοένα πιο κοινά και όλο και περισσότεροι υγιείς άνθρωποι επιλέγουν να υποβληθούν σε αυτά, τα ποσοστά θετικών τεστ θα έπρεπε να εμφανίζουν υποχώρηση. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ βιώνουν το ανάποδο: όσο περισσότερα τεστ πραγματοποιούνται τόσο περισσότερα από αυτά είναι θετικά, οδηγώντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε διαρκή άνοδο. Το εθνικό ποσοστό θετικών τεστ είναι σήμερα 8%, από σχεδόν 5% που ήταν στις αρχές Ιουνίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή