ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Τουλάχιστον 50 δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν μετά την απόλυση του διευθυντή ιστοσελίδας

oyggaria-toylachiston-50-dimosiografoi-paraitithikan-meta-tin-apolysi-toy-dieythynti-istoselidas-2389771

Περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση του διευθυντή της ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας index.hu, Σαμπόλ Ντουλ.

Ο Ντουλ απολύθηκε από τον μεγαλομέτοχο της ιστοσελίδας, που πρόσκειται πολιτικά στον λαϊκιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Ενα μήνα νωρίτερα, ο Ντουλ είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση με αποδέκτρια την Ευρώπη, ότι η ανεξαρτησία του Τύπου και ειδικότερα της ιστοσελίδας index στην Ουγγαρία βρίσκεται υπό διωγμόν.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό index είχε απευθύνει αγωνιώδη έκκληση, καταγγέλλοντας «εξωτερικές παρεμβάσεις» με στόχο τη χειραγώγηση του περιεχομένου του. Το index είναι το πλέον προβεβλημένο μέσο ενημέρωσης, το οποίο αντιτίθεται στην πολιτική Ορμπαν και στην προσπάθεια του εθνικιστή πρωθυπουργού να φιμώσει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή.

Οι ανησυχίες γύρω από την ανεξαρτησία της ιστοσελίδας index είχαν οξυνθεί μετά την περυσινή εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας από τον Ούγγρο επιχειρηματία Μίκλος Βασίλι, γνωστό για τα αισθήματα θαυμασμού που τρέφει για τον Ορμπαν.