ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή αντι-δορυφορικού όπλου στο διάστημα

ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή αντι-δορυφορικού όπλου στο διάστημα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορούν τη Ρωσία για τη δοκιμή ενός «διαστημικού όπλου», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον δορυφόρων που κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πιο συγκεκριμένα, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών αναφέρουν ότι η Μόσχα προχώρησε στη δοκιμή ενός δορυφόρου, στην οποία περιλαμβανόταν και η εκτόξευση βλήματος με «χαρακτηριστικά όπλου», ζητώντας από τη Ρωσία να συμπεριφέρεται με περισσότερη «υπευθυνότητα» στο διάστημα.

Ειδικότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη χρήση από την πλευρά της Ρωσίας «αυτού που φαίνεται να είναι ένα πραγματικό αντι-δορυφορικό οπλικό σύστημα σε τροχιά». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ (US Space Command), Τζον Ρέιμοντ, «ο δορυφόρος που χρησιμοποίησε η Ρωσία για αυτή τη δοκιμή όπλου σε τροχιά, είναι ο ίδιος δορυφόρος για τον οποίο οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν είχαμε κατηγορήσει τη Ρωσία για πραγματοποίηση ελιγμών κοντά σε αμερικανικό δορυφόρο». «Αυτό συνιστά επιπλέον στοιχείο για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει και να δοκιμάσει διαστημικά συστήματα, ενώ συνάδει και με το δημοσιευμένο στρατιωτικό δόγμα του Κρεμλίνου, να χρησιμοποιήσει όπλα που θα θέσουν σε κίνδυνο αμερικανικά και συμμαχικά διαστημικά μέσα», αναφέρει επίσης ο επικεφαλής της US Space Command.

Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για τη ρωσική διαστημική δραστηριότητα, είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία προχωράει σε αντίστοιχες κατηγορίες κατά της Ρωσίας. «Πράξεις σαν και αυτή απειλούν την ειρηνική χρήση του διαστήματος και θέτουν σε κίνδυνο από πιθανά συντρίμμια δορυφόρους και άλλα διαστημικά συστήματα στα οποία βασίζεται ο κόσμος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της βρετανικής διαστημικής υπηρεσίας, Χάρβεϊ Σμιθ.

Η Ρωσία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι μόνο τέσσερις από τις 100 χώρες που έχουν υπογράψει μία διαστημική συνθήκη, που ορίζει ότι το διάστημα είναι ανοιχτό για έρευνα σε όλες τις χώρες, εφόσον οι σκοποί τους είναι όμως ειρηνικοί. Μάλιστα, η συνθήκη αναφέρει ρητά ότι καμία χώρα δεν πρέπει να στέλνει οπλικά συστήματα στο διάστημα ή να τα «τοποθετεί» σε τροχιά γύρω από τη Γη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT