Νομοσχέδιο στην Τουρκία στοχεύει στον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Νομοσχέδιο στην Τουρκία στοχεύει στον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τουρκικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ερντογαν που πρακτικά θα μπλοκάρει στην Τουρκία μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube αν δεν συμβιβάζονται με νέους αυστηρούς κανονισμούς στη γειτονική χώρα, καθώς η Αγκυρα αυξάνει τις προσπάθειές της να ελέγξει το περιεχόμενο των δικτύων αυτών.

Το νομοσχέδιο θα υποχρεώσει τα μέσα που διαθέτουν άνω του 1 εκατομμυρίου χρηστών καθημερινά στην Τουρκία να έχουν επίσημη παρουσία στη χώρα ή να έχει εγκατεστημένο στη χώρα εκπρόσωπο που θα είναι νομικώς υπεύθυνος έναντι των τουρκικών αρχών.

Οι εταιρίες ή οι εκπρόσωποί τους θα πρέπει τότε να ανταποκρίνονται εντός 48 ωρών σε καταγγελίες περί μηνυμάτων που «παραβιάζουν τα προσωπικά δικαιώματα», καθώς και να καταχωρούν τα στοιχεία των χρηστών τους που μένουν στην Τουρκία. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι αρχές θα μπορούν να επιβάλλουν τεράστια πρόστιμα έως και 1,5 εκατ. δολαρίων ανά περίπτωση και να περικόψουν τη χωρητικότητα των ιστοσελίδων τους ακόμη και κατά 90%, κάτι που πρακτικά θα εμποδίζει τη λειτουργία τους στη χώρα.

Επιπλέον το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην τουρκική δικαιοσύνη να διατάξει τουρκικές ενημερωτικές ιστοσελίδες να αφαιρούν περιεχόμενο εντός 24 ωρών.

Η επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ενέκρινε το σχέδιο νόμου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, κι ενώ η Τουρκία είχε στραμμένο το βλέμμα της στην επανέναρξη λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη, αλλά το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί με τις κυβερνητικές ψήφους.

«Σκοπεύουμε να βάλουμε τέλος στις προσβολές, τις ύβρεις και την παρενόχληση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,» δήλωσε ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Εζλέμ Ζενγκίν, προσθέτοντας ότι τα μέτρα στοχεύουν στην εξισορρόπηση των ελευθεριών με τα δικαιώματα και τους νόμους.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή