Με οδύνη παρακολούθησαν η διεθνής κοινότητα, οι παραδοσιακοί κεμαλιστές και οι υποστηρικτές του διαθρησκευτικού διαλόγου την επίσημη τελετή μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μια ενέργεια που έχει στόχο τη συσπείρωση γύρω από τον Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό και την εξασφάλιση ηγετικού ρόλου της Αγκυρας στους κόλπους του σουνιτικού Ισλάμ στο εξωτερικό.
Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν στην πρώτη προσευχή μετά εννέα δεκαετίες, παρουσία του ιδίου του προέδρου της Τουρκίας. Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του Κορανίου από τον Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό. Εξαιτίας της πανδημίας, οι Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Ομως, ακόμα περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους. Λόγω της κοσμοσυρροής, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι γύρω από την Αγία Σοφία ήταν γεμάτοι. Σε μία ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία. Φορώντας λευκές μάσκες για τον κορωνοϊό, ο Ερντογάν και οι κορυφαίοι υπουργοί του γονάτισαν στα γαλάζια χαλιά στην έναρξη της τελετής που σηματοδοτεί την επιστροφή στο μουσουλμανικό ποίμνιο ενός αρχαίου μνημείου.
Νωρίτερα, μεγάλο πλήθος ήταν συγκεντρωμένο σε σημεία ελέγχου γύρω από την ιστορική καρδιά της Κωνσταντινούπολης με πανίσχυρη την παρουσία της αστυνομίας. Οι πιστοί που περνούσαν τα σημεία ελέγχου κάθονταν σε ξεχωριστούς εξωτερικούς χώρους έξω από το κτίριο, στην πλατεία Σουλταναχμέτ. Μία μεγάλη οθόνη και μεγάφωνα που είχαν εγκατασταθεί στην πλατεία μετέδιδαν την τελετή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας. Οι χριστιανικές αγιογραφίες και τα λαμπερά ψηφιδωτά που κοσμούν τον κεντρικό τρούλο στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας ήταν καλυμμένα με λευκές κουρτίνες κατά τη διάρκεια της προσευχής, αλλά εμφανή στο κοινό το υπόλοιπο διάστημα. «Σήμερα τερματίζουμε μια πληγή 86 ετών», είπε ένας άνδρας αναφερόμενος στα 90 χρόνια που η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως μουσείο. «Χάρη στον πρόεδρό μας και την απόφαση του δικαστηρίου, θα κάνουμε σήμερα την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία». «Είναι μια πηγή μεγάλης περηφάνιας, σπουδαία συγκίνηση», δήλωσε από την πλευρά του ο 42χρονος Λατίφ Οζέρ. Τη συγκίνηση δεν συμμερίστηκε πάντως η διεθνής κοινότητα. Εκκλησιαστικοί ηγέτες και πολλές δυτικές χώρες επέκριναν την ενέργεια της Τουρκίας, λέγοντας ότι η αλλαγή της χρήσης του μουσείου σε τζαμί απειλεί να βαθύνει τον θρησκευτικό διχασμό. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Τουρκία εξέδωσε ειδικά αναμνηστικά νομίσματα και γραμματόσημα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο διεθνής Τύπος
«Η εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν» τιτλοφορείται χθεσινό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel σχετικά με τη μουσουλμανική προσευχή που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι o Τούρκος πρόεδρος τιμά τη φήμη του ως «έμπειρου λαϊκιστή», ο οποίος με κάθε είδους «μαγικά» επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του.
«Για τον Ερντογάν, η επαναχρησιμοποίηση του ιστορικού κτιρίου ως τζαμιού αποτελεί μια σημαντική συμβολική πράξη. Με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να παρουσιαστεί ως αποφασιστικός ηγέτης και υπερασπιστής των συμφερόντων των ιδιαίτερα θρησκευτικών ή/και εθνικιστών Τούρκων», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. «Κήρυξη πολέμου στην κοσμική Τουρκία» χαρακτήρισε η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ (Πράσινοι) τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Συμβολίζει την επίδειξη ισχύος» εκ μέρους του Ερντογάν, εκτίμησε, τέλος, σε άρθρο του στην Suedeutsche Zeitung ο Γκέρχαρντ Μάτσιγκ. «Οι εθνικιστές και φονταμενταλιστές είναι ενθουσιασμένοι. Η Δύση απογοητευμένη».