ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 18 διαδηλωτών στο Πόρτλαντ

ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 18 διαδηλωτών στο Πόρτλαντ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν χθες Παρασκευή κατηγορίες για επίθεση σε αστυνομικούς, εμπρησμό και καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας σε 18 διαδηλωτές στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, μία ημέρα αφού η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποστολή ομοσπονδιακών πρακτόρων και στο Σιάτλ.

Οι συλλήψεις των διαδηλωτών στο Όρεγκον σημειώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, όπου συνεχίζονται επί 56 ημέρες οι κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Η παρέμβαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς και οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίοι καταγγέλλουν την άσκηση υπερβολικής βίας.

Χθες Παρασκευή ανεξάρτητη υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Όρεγκον, αλλά και την παρέμβαση των δυνάμεων της τάξης την 1η Ιουνίου στην Ουάσινγκτον προκειμένου να διαλύσουν ειρηνικούς διαδηλωτές στην πλατεία Λαφαγιέτ, κοντά στον Λευκό Οίκο λίγη ώρα προτού ο Τραμπ περάσει από το πάρκο για να φωτογραφηθεί σε κοντινή εκκλησία.

Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόρογουιτς ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η υπηρεσία του θα εξετάσει τις εντολές που έλαβαν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες και αν τήρησαν τους κανόνες σχετικά με τη χρήση χημικών και γενικότερα βίας, αλλά και την υποχρέωσή τους να φορούν διακριτικά.

Επίσης θα ελεγχθούν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ομοσπονδιακοί πράκτορες συνέλαβαν και μετέφεραν με αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά διαδηλωτές στο Πόρτλαντ, όπως ανέφερε ο Χόρογουιτς σε επιστολή του προς το Κογκρέσο.

Επίσης χθες ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε προσωρινή εντολή με την οποία απαγορεύει στους ομοσπονδιακούς πράκτορες να κάνουν χρήση βίας εναντίον δημοσιογράφων και άλλων νόμιμων παρατηρητών των διαδηλώσεων στο Πόρτλαντ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη περίπου 12 δημοσιογράφων.

Ομοσπονδιακοί πράκτορες και στο Σιατλ

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει μια ομάδα ομοσπονδιακών πρακτόρων και στο Σιάτλ όπου αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, παρά τις αντιρρήσεις της δημάρχου της πόλης και του κυβερνήτη της πολιτείας Ουάσινγκτον, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η κίνηση αυτή ενδέχεται να οξύνει την κατάσταση, όπως έγινε και στο Πόρτλαντ.

Ο εισαγγελέας της δυτικής περιφέρειας της πολιτείας Ουάσινγκτον Μπράιαν Μοράν δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες στο Σιάτλ έχουν αποστολή να προστατεύσουν τα ομοσπονδιακά κτίρια και το έργο που γίνεται εκεί.

«Ας μην επιτρέψουμε τη βία που αμαύρωσε τις διαδηλώσεις στο Πόρτλαντ να πλήξει το εδώ ειρηνικό κίνημα για μια πιο δίκαιη κοινωνία», επεσήμανε ο Μοράν. «Ελπίζω η κοινότητά μας να μιλήσει με μία φωνή και να αποθαρρύνει όσους προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες επιδιδόμενοι σε καταστροφές και ζημιές».

«Ξεκαθάρισαν στον εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας (Τσαντ) Γουλφ ότι η ανάπτυξη στο Σιάτλ, όπως είδαμε στο Πόρτλαντ, θα υπονομεύσει τη δημόσια ασφάλεια και θα διαταράξει την εμπιστοσύνη της κοινότητας», σχολίασε η δήμαρχος του Σιάτλ Τζένι Ντέρκαν στο Twitter.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι προειδοποίησε ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες ενδέχεται «να κάνουν τα πράγματα χειρότερα και να ρίξουν λάδι στη φωτιά».

Το κίνημα στο Πορτλαντ ξεκίνησε, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα στα τέλη Μαΐου κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς. Πήρε όμως μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έφτασαν στην πόλη οι ομοσπονδιακές δυνάμεις. Σε πολλά βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης οι πράκτορες αυτοί, που φορούν στρατιωτικές στολές και δεν έχουν κάποιο ορατό σήμα ταυτοποίησης, χρησιμοποιούν αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά για να συλλαμβάνουν διαδηλωτές, προκαλώντας την οργή των ντόπιων.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει στείλει ομοσπονδιακούς πράκτορες και στο Σικάγο, το Κάνσας και την Αλμπουκέρκη, παρά την αντίθεση των δημάρχων των πόλεων.

Ο Τραμπ εμφανίζεται να στηρίζει τη σκληρή αντίδραση των δυνάμεων της τάξης στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στις ΗΠΑ και την Τετάρτη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, κατηγόρησε «ακραίους πολιτικούς» και το κίνημα για την αναστολή της χρηματοδότησης των αστυνομικών τμημάτων για «τη σοκαριστική άνοδο των πυροβολισμών, των φόνων, των ανθρωποκτονιών και των ειδεχθών βίαιων εγκλημάτων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή