Εκατό νέες αφίξεις στη Λαμπεντούζα

Εκατό νέες αφίξεις στη Λαμπεντούζα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Περίπου 100 μετανάστες που διέσχισαν τη Μεσόγειο με μικρά σκάφη αποβιβάστηκαν χθες στη νήσο Λαμπεντούζα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιβαρύνοντας το ήδη υπερπλήρες κέντρο υποδοχής του μικρού νησιού στα ανοικτά της νότιας Ιταλίας.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υποδοχής ανέφεραν ότι οι μετανάστες, που έφθασαν από τη Λιβύη, διασώθηκαν στη θάλασσα, ενώ κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να προσεγγίσουν τις ακτές της Λαμπεντούζα έπειτα από διάπλου τριών ημερών. Τις τελευταίες δύο νύχτες, περίπου 15 μικρά σκάφη με περισσότερους από 300 μετανάστες έφθασαν στο νησί. Οι νεοαφιχθέντες φιλοξενούνται στο hotspot που, αν και σχεδιασμένο να φιλοξενεί 100 άτομα, στεγάζει περισσότερα από 1.000. Αξιωματούχοι της επαρχίας της Σικελίας, στην οποία υπάγεται διοικητικώς η Λαμπεντούζα, διέταξαν αυτή την εβδομάδα την επείγουσα μεταστέγαση περίπου 300 μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε άλλο κέντρο υποδοχής, στη Σικελία. Οι πρόσφατες αθρόες αφίξεις μεταναστών από θαλάσσης στη Λαμπεντούζα αναζωπύρωσαν την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την προσφυγική κρίση στην Ιταλία.

Ο ακροδεξιός πρώην υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα του Βορρά, επισκέφθηκε την Τετάρτη το νησί και το hotspot, από όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για ανεκτικότητα απέναντι στην παράνομη μετανάστευση. «Βιάζομαι να επιστρέψω σε μια κυβέρνηση αποτελούμενη από σοβαρούς ανθρώπους, για να μπορέσω να κλείσω πάλι τα λιμάνια και να εμποδίσω την εισροή εγκληματιών, ώστε να τα ανοίξω και πάλι για τους νομοταγείς πολίτες», είπε ο Σαλβίνι μιλώντας ενώπιον οπαδών του. Ο ίδιος, ως υπουργός Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε απαγορεύσει τον κατάπλου σωστικών πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων σε ιταλικά λιμάνια. Απαντώντας στις δηλώσεις Σαλβίνι, ο Ενρίκο Μπόργκι, του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, τον κατηγόρησε για δημαγωγία, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραμείνει αδρανής την ώρα που άνθρωποι πνίγονται στα νερά της Μεσογείου.

Στο μεταξύ, το σωστικό πλοίο «Ocean Viking», της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Μεσόγειος, ακινητοποιήθηκε την Τετάρτη κατόπιν εντολής της ιταλικής ακτοφυλακής, εξαιτίας «τεχνικών ελλείψεων». Στις 7 Ιουλίου το πλοίο είχε λάβει άδεια να αποβιβάσει 180 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει καραντίνα δύο εβδομάδων, σε λιμάνι της Σικελίας. Το «Ocean Viking», που επρόκειτο να αποπλεύσει για την έδρα του στη Μασσαλία, διατάχθηκε να παραμείνει αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Σικελίας.

«Οι ελλείψεις αυτές απειλούν όχι μόνο την ασφάλεια του πλοίου, αλλά και αυτή του πληρώματος και των ανθρώπων που ενδέχεται να διασώσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιταλική ακτοφυλακή. «Τους τελευταίους τρεις μήνες, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε από τις ιταλικές αρχές για την ακινητοποίηση τεσσάρων πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων», είπε την Τετάρτη ο Φρεντερίκ Πενάρ, επικεφαλής αποστολών της SOS Μεσόγειος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή