ΚΟΣΜΟΣ

Cumhuriyet: Προσβολή στον Κεμάλ το «κήρυγμα» που ακούστηκε στην Αγία Σοφία

cumhuriyet-prosvoli-ston-kemal-to-kirygma-poy-akoystike-stin-agia-sofia-2389982

Η χθεσινή πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τέμενος απασχολεί όλα τα τουρκικά μέσα που αναφέρονται σήμερα σε μία ιστορική μέρα για του Τούρκους.

Εξαίρεση αποτελεί η φιλικά προσκείμενη στην αντιπολίτευση εφημερίδα Cumhuriyet (Τζουμχουριγιέτ) που στο πρωτοσέλιδο έχει τίτλο «Προσβολή στον Κεμάλ», αναφερόμενη στην ομιλία του Προέδρου θρησκευτικών υποθέσεων και ανώτατου ιμάμη Αλί Ερμπάς, που από άμβωνος και κρατώντας το οθωμανικό ξίφος στα χέρια, είπε ότι όποιος άλλαξε την χρήση της Αγίας Σοφίας είναι καταραμένος

«Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει», είπε ο Αλί Ερμπάς στο κήρυγμά του και προειδοποίησε ότι «όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι..

Διαβάστε ακόμα: Le Figaro: Το «τέλος» για την κοσμική Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ

Επίσης στην ίδια εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο βλέπουμε την αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που βρήκε κλειστή την πόρτα του μαυσωλείου του Κεμάλ, την ώρα που γινόταν η προσευχή στην Αγία Σοφία για λόγους απολύμανσης, όπως τους ανακοινώθηκε.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διάφορες ΜΚΟ είχαν πάει να επισκεφθούν το μαυσωλείο για την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης και κατάφεραν να μπουν μέσα μετά από δίωρη διαμαρτυρία.

Παράλληλα οι νομαρχίες της Αττάλειας και της Σμύρνης ακύρωσαν την κατάθεση στεφάνου για την επέτειο της Συνθήκης με αφορμή τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά λέγοντας πως δεν τρέχει τίποτε με τον κορωνοϊό όταν πρόκειται για την προσευχή στην Αγία Σοφία.

Πηγή: Deutsche Welle