«Αλμυρό» θα είναι το πρόστιμο των 1.000 ευρώ στην Καμπανία για όποιον εντοπίζεται χωρίς μάσκα σε κλειστό χώρο. Ενα μέτρο που κρίνεται πέρα για πέρα αναγκαίο καθώς η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 και την απειθαρχία των πολιτών της στα μέτρα περιορισμού, αναγκάζοντας τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας της Νάπολης να σκληρύνει τους κανόνες ασφαλείας.
Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο στα σημερινά του δημοσιεύματα για τα πρώτα πρόστιμα 1.000 ευρώ που έπεσαν την προηγούμενη ημέρα σε ιδιοκτήτες τριών επιχειρήσεων στο Σαλέρνο (νότια της Νάπολης), συμπεριλαμβανομένου ενός μπαρ και ενός κομμωτηρίου, στο οποίο η αστυνομία διαπίστωσε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν τηρείτο.
«Εάν οι συμπολίτες μας πιστεύουν ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θα επιστρέψουμε σε μια σκληρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο Βιτσέντσο ντε Λούκα, κυβερνήτης της Περιφέρειας της Καμπανίας.
«Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, ήταν αναμενόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος την Παρασκευή σε ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση του διατάγματος για αυστηροποίηση των κανόνων για την καταπολέμηση της επιδημίας covid-19.
Το εμβληματικό μέτρο των νέων κανόνων είναι τα 1.000 ευρώ για όποιον δεν φοράει μάσκα σε κλειστό χώρο, είτε πρόκειται για δημόσια κτίρια, σούπερ μάρκετ, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, είτε για δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορείο, τρένα, μετρό).
Σύμφωνα με το διάταγμα, «οι οδηγοί υποχρεούνται να αρνούνται την πρόσβαση σε επιβάτες που δεν φορούν τη μάσκα».
Σε περίπτωση επιβίβασης τους χωρίς μάσκα, πρέπει να τους επιβάλλονται οι κυρώσεις και θα «καλούνται να αποβιβαστούν αμέσως ή το συντομότερο δυνατόν». Σε περίπτωση που αρνηθούν, «το λεωφορείο ή το τρένο θα σταματά» και θα ζητείται η παρέμβαση της αστυνομίας, τονίζεται στο διάταγμα.
«Εάν το αδίκημα διαπράττεται κατά την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας» (από έναν έμπορο ή έναν από τους υπαλλήλους του), η επιχείρηση θα τιμωρείται, εκτός από το πρόστιμο 1.000 ευρώ, με «κλείσιμο της δραστηριότητάς της από 5 έως 30 ημέρες», ποινή που μπορεί να διπλασιαστεί σε περίπτωση υποτροπής.
Ως πρώτη πληγείσα χώρα από την πανδημία στην Ευρώπη, η Ιταλία πλήρωσε μεγάλο ανθρώπινο τίμημα, με περισσότερους από 35.000 θανάτους και περισσότερες από 242.000 κρούσματα κορονοϊού.. Η ασθένεια φαίνεται πλέον πως έχει τεθεί υπό έλεγχο, ακόμη και αν χθες ανακοινώθηκαν 275 νέεα κρούσματα σε 24 ώρες, καθώς και πέντε νέοι θάνατοι.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP