Σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Βόρεια Κορέα λόγω του πρώτου «ύποπτου» κρούσματος κορωνοϊού

Σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Βόρεια Κορέα λόγω του πρώτου «ύποπτου» κρούσματος κορωνοϊού

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ύψιστη κατάσταση συναγερμού» κήρυξε η Βόρεια Κορέα μετά την ανακάλυψη στο έδαφος της ενός πρώτου «ύποπτου» κρούσματος του νέου κορωνοϊού, ενώ οι αρχές διέταξαν τον περιορισμό της πόλης Καεσόνγκ (νότια) όπου εντοπίστηκε η πιθανή πρώτη εστία.

Το ύποπτο κρούσμα είναι ένας 24χρονος,  που εγκατέλειψε τη χώρα πριν τρία χρόνια και «επέστρεψε στις 19 Ιουλίου αφού διέσχισε παράνομα τη διαχωριστική γραμμή» που οροθετεί τα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Ο νεαρός Βορειοκορεάτης θεωρείται πως πως εισήλθε κολυμπώντας πίσω στο Βορρά, καθώς εμπλέκεται σε έρευνα για βιασμό στον Νότο , σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης και τους αυτόμολους από τη Βόρειο Κορέα.

Εντοπίσθηκε ως πιθανός φορέας στην παραμεθόριο πόλη Καεσόνγκ και έχει τεθεί σε καραντίνα, όπως συνέβη και με όσους είχε επαφή, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για μια «επικίνδυνη κατάσταση (…) που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρα και καταστροφικά αποτελέσματα».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προήδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος το Σάββατο για την εφαρμογή «ενός συστήματος ύψιστης έκτακτης ανάγκης και αύξησης του υψηλότερου επιπέδου συναγερμού» για τον περιορισμό του ιού, ανακοίνωσε το KCNA.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εξετάσεις, αυτό θα είναι το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο κρούσμα της Covid-19 στη Βόρεια Κορέα, όπου η υποδομή του συστήματος υγείας είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας επιδημίας.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να διασχίζουν άνθρωποι από Νότο προς Βορρά την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη (DMZ), που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο. Σε αντίθεση με αυτό που υποδηλώνει το όνομά της, η Ζώνη τούτη είναι μία από τις πιο στρατοκρατούμενες περιοχές στον πλανήτη, με συρματοπλέγματα, χωράφια, ναρκοπέδια και ισχυρές φρουρές.

Ωστόσο, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα» ότι ένας αποστάτης επέστρεψε πρόσφατα στο Βορρά.

«Φαίνεται ότι ο φαύλος ιός έχει εισέλθει στη χώρα», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έλαβε «το προληπτικό μέτρο του αποκλεισμού της πόλης Καεσόνγκ» στις 24 Ιουλίου, όπως μεταδίδει το KCNA.

Η Πιονγκγιάνγκ έκλεισε πολύ γρήγορα τα σύνορά της με την Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου μετά το ξέσπασμα της επιδημίας κι έχει εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή δραστικούς περιορισμούς και έχει κλείσει στα σπίτια τους χιλιάδες ανθρώπους.

Εν τούτοις, οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι ο κορωναϊός δεν έχει εξαπλωθεί στον πληθυσμό της.

Από την πλευρά της η Νότιος Κορέα ανέφερε αύξηση των κρουσμάτων το Σάββατο, σημειώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά σε σχεδόν τέσσερις μήνες με 113 νέα κρούσματα, 86 εκ των οποίων είναι εισαγόμενα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή