Διπλωματικά «αντίποινα» Κίνας σε ΗΠΑ – Εκλεισε το αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού

Διπλωματικά «αντίποινα» Κίνας σε ΗΠΑ – Εκλεισε το αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική σημαία υπεστάλη το πρωί της Δευτέρας από τον ιστό στο κτίριο όπου έδρευε μέχρι τώρα το προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού, όπως κατέγραψαν οι κάμερες της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης, τρεις ημέρες αφότου διατάχθηκε το κλείσιμό του από την κυβέρνηση της Κίνας.

Το Πεκίνο διέταξε την Παρασκευή το κλείσιμο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής σε αντίποινα για το ίδιο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και αφορούσε το κινεζικό γενικό προξενείο στο Χιούστον του Τέξας, κλιμακώνοντας την ένταση, και σε διπλωματικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χωρών. 

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ δήλωσε: «Το προξενείο βρέθηκε στο επίκεντρο των σχέσεών μας με τους πολίτες της δυτικής Κίνας, περιλαμβανομένου του Θιβέτ, επί 35 χρόνια. Απογοητευθήκαμε από την απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και θα καταβάλουμε προσπάθειες να συνεχίσουμε να έχουμε επαφή με τους κατοίκους αυτής της σημαντικής περιοχής μέσω άλλων προξενείων στη χώρα».

«Θα μας λείψετε»

Νωρίτερα οι Αμερικανοί υπάλληλοι του προξενείου αποχώρησαν από το κτίριο πεζή, με κάποιους από αυτούς να έχουν ένα σακίδιο στην πλάτη, ενώ άλλη έσπρωχναν το ποδήλατό τους. Χθες Κυριακή ένα μικρό λεωφορείο με σκούρα παράθυρα αναχώρησε από το προξενείο υπό τις αποδοκιμασίες μιας ομάδας Κινέζων.

Διπλωματικά «αντίποινα» Κίνας σε ΗΠΑ – Εκλεισε το αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού-1

«Σήμερα αποχαιρετούμε το προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού. Θα μας λείψετε», σχολίασε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Η σινοαμερικανική ένταση, που είχε ήδη τροφοδοτηθεί από την εμπορική διαμάχη των δύο χωρών και των αλληλοκατηγοριών τους για την προέλευση της covid-19, οξύνθηκε περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες μετά την επιβολή από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Κλιμακούμενη αντιπαράθεση

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε υποστηρίξει την περασμένη Πέμπτη ότι το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον αποτελούσε άντρο μέσω του οποίου γινόταν «κατασκοπεία» από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και διαπραττόταν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» των ΗΠΑ.

Διπλωματικά «αντίποινα» Κίνας σε ΗΠΑ – Εκλεισε το αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού-2

Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως το εν λόγω προξενείο διατάχθηκε να κλείσει προκειμένου «να προστατευθεί η αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών» ενώ ο Τραμπ πρόσθεσε ότι στο προξενείο του Χιούστον «έκαιγε μια φωτιά, υποθέτω έκαιγαν έγγραφα, χαρτιά, αναρωτιέμαι τι ήταν όλο αυτό». Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είχαν πληροφορίες πως διπλωμάτες έκαιγαν έγγραφα.

Πέραν της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, οι ΗΠΑ διαθέτουν πέντε προξενεία στην ηπειρωτική Κίνα (Καντόνα, Σαγκάη, Σενγιάνγκ, Τσενγκντού, Ουχάν) και στο Χονγκ Κονγκ.

Η διπλωματική αποστολή στην Τσενγκντού καλύπτει όλη τη νοτιοδυτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ και σύμφωνα με τον ιστότοπό της, μετρά περίπου 200 υπαλλήλους. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως είναι «πάντα πιθανό» να αποφασίσει να κλείσουν κι άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα του. Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ως πρότινος υπηρεσιακός διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, υπέδειξε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κλείσουν επίσης το κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Συνελήφθη η Κινέζα ερευνήτρια που είχε καταφύγει στο προξενείο του Σαν Φρανσίσκο

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή