Ως «αναγκαίο κακό», απαραίτητο για το χτίσιμο των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτήρισε τη δουλεία o Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Αρκάνσας, Τομ Κότον. Σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα της πολιτείας, ο γερουσιαστής τόνισε ότι η κατανόηση του φαινομένου της δουλείας είναι απαραίτητη για την κατανόηση της ίδιας της υπόστασης των Ηνωμένων Πολιτειών ως ομόσπονδου κράτους.
«Πρέπει να μελετήσουμε την ιστορία της δουλείας και τον ρόλο και την επίδραση της στην εξέλιξη της χώρας μας, καθώς διαφορετικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Democrat-Gazette.
«Όπως οι Ιδρυτές Πατέρες είπαν, ήταν ένα αναγκαίο κακό πάνω στο οποίο χτίστηκε το έθνος, όμως η ένωση (σ.σ. το αμερικάνικο έθνος) χτίστηκε με τέτοιο τρόπο, όπως είχε δηλώσει ο Λίνκολν, ώστε να θέσει τη δουλεία στην πορεία με κατάληξη την απόλυτη εξάλειψη της», προσέθεσε.
Επιπροσθέτως, ο γερουσιαστής απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία «συστηματικά ρατσιστική χώρα στον πυρήνα τους», αναφερόμενος στο τελευταίο εγχείρημα των New York Times, που έχει σκοπό να αναθεωρήσει παγιωμένες ιστορικές αντιλήψεις σχετικά με το φαινόμενο της δουλείας.
Ειδικότερα, ο Κότον ανέλαβε μία νομοθετική πρωτοβουλιά εναντίον του συγκεκριμένου δημοσιογραφικού εγχειρήματος, φέρνοντας στη Γερουσία το νομοσχέδιο «Saving American History», σκοπός του οποίου είναι η απαγόρευση της χρηματοδότησης της συγκεκριμένης πρωτοβουλιάς της εφημερίδας.
Ο Κότον χαρακτηρίζει «αριστερή προπαγάνδα» το εγχείρημα των New York Times, τονίζοντας ότι σκοπός του είναι να παρουσιάσει την Αμερική ως «μία χώρα συστηματικά και στον πυρήνα της ρατσιστική», χωρίς καμία δυνατότητα αλλαγής αυτής της πραγματικότητας. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, καμία χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα από τις ΗΠΑ για την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.
Τέλος, όσον αφορά το κύμα διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών που πυροδότησε η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία, ο γερουσιαστής τις έχει χαρακτηρίσει «όργιο βίας», ενώ έχει ταχθεί και υπέρ της απειλής του Ντόναλντ Τραπ να στείλει τον ομοσπονδιακό στρατό σε διάφορες πολιτείες, ώστε να επιβληθεί «ο νόμος και η τάξη».