Αντιδράσεις στη Λιβύη για την έλευση Λεβί

Αντιδράσεις στη Λιβύη για την έλευση Λεβί

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Αντιδράσεις μεταξύ του τοπικού πληθυσμού προκάλεσε επίσκεψη – ρεπορτάζ του Γάλλου φιλοσόφου Μπερνάρ-Ανρί Λεβί στη Λιβύη, με πλήθος παρισταμένων να τον αποδοκιμάζει και κάποιον να φωνάζει «εβραϊκό σκυλί!» κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στην ελεγχόμενη από τον κυβερνητικό στρατό Ταρχούνα, νοτιοανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας.

Ο Λεβί έγραψε χθες στο Twitter ότι πραγματοποιεί ρεπορτάζ στα «πεδία θανάτου» της Λιβύης. Σε φωτογραφία που δημοσίευσε, ο συγγραφέας εμφανίζεται να συνοδεύεται από ένοπλους άνδρες της κυβερνητικής αστυνομίας, με καλυμμένα πρόσωπα, που φέρουν αυτόματα όπλα AK-47. «Εικόνα αμέσως μετά το ρεπορτάζ μου. Αυτή είναι η πραγματική λιβυκή αστυνομία, η οποία προστατεύει τον ελεύθερο Τύπο. Διαφέρουν τόσο πολύ από τους παλικαράδες που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πομπή οχημάτων μου», έγραψε ο Λεβί. Σε άρθρο του, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θρήσκευμα του Λεβί, υπενθυμίζοντας ότι ο φιλόσοφος είναι Εβραίος. Σε τουρκική ιστοσελίδα φιλικά προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα AKP, που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο Λεβί χαρακτηρίζεται «αμφιλεγόμενος Γαλλοεβραίος διανοούμενος». «Η επίσκεψη του Εβραίου συγγραφέα, γνωστού για τη φανατική στήριξή του προς το Ισραήλ, προκάλεσε αναταραχή στη Λιβύη, με την κυβέρνηση της Τρίπολης να αντιμετωπίζει επικρίσεις για την απόφασή της να του χορηγήσει βίζα», αναφέρει το άρθρο του πρακτορείου.

Η ιστοσελίδα Middle East Eye, με έδρα το Λονδίνο αλλά χρηματοδότηση από τα Εμιράτα και το Ριάντ, κατήγγειλε την επίσκεψη του Λεβί, χαρακτηρίζοντάς τον «άτυπο σύμβουλο» του τότε προέδρου Σαρκοζί κατά την επέμβαση στη Λιβύη το 2011, που οδήγησε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. «Ο Λεβί πέταξε στη Μιζράτα χάρη σε ιδιωτικό αεροσκάφος και δήλωσε σε φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι βρισκόταν εκεί για λογαριασμό της Wall Street Journal», ανέφερε η ιστοσελίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή