Εκστρατεία κατά της παχυσαρκίας στη Βρετανία

Εκστρατεία κατά της παχυσαρκίας στη Βρετανία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισήμως ξεκίνησε χθες η νέα βρετανική κυβερνητική πρωτοβουλία κατά της παχυσαρκίας. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται να είναι και ο εμπνευστής της, τόνισε ότι στόχος της εκστρατείας είναι η μείωση των επιπέδων παχυσαρκίας στη χώρα. Επίσης, επισήμανε ότι ο ρόλος των εμπλεκόμενων φορέων θα είναι «υποστηρικτικός» και το κράτος δεν θα μεταβληθεί σε «αφεντικό ή παραμάνα». Πολλοί, βέβαια, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας. Παρότι μεταξύ των νέων μέτρων που θα ληφθούν προβλέπεται η απαγόρευση διαφημίσεων «διατροφικών σκουπιδιών», δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επέκταση της εφαρμογής του μέτρου φορολόγησης των σακχαρούχων αναψυκτικών σε άλλα προϊόντα.

Η υφυπουργός Υγείας Ελεν Γουάτλι παραδέχθηκε χθες ότι η φορολόγηση της ζάχαρης αποδείχθηκε επιτυχής, επειδή εξανάγκασε τις εταιρείες που παράγουν σακχαρούχα αναψυκτικά να αναδιαμορφώσουν τη σύστασή τους, ώστε να περιέχουν λιγότερη ζάχαρη.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις «διατροφικών σκουπιδιών» πριν από τις εννέα το βράδυ, καθώς και τη διάθεση και πώληση σοκολάτας, τσιπς και γλυκισμάτων στα ταμεία των σούπερ μάρκετ ή άλλων καταστημάτων. Επίσης, πλέον, μπαρ, παμπ και εστιατόρια έχουν την υποχρέωση να αναγράφουν στους καταλόγους τους τη θερμιδική αξία κάθε προϊόντος, ακόμα και των αλκοολούχων ποτών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουν όσοι πίνουν.

Πολλοί, βέβαια, παρότι εγκρίνουν την κυβερνητική πρωτοβουλία, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μεταθέτει την τήρηση των μέτρων στην προσωπική ευθύνη, χωρίς να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον τέθηκε επικεφαλής της εκστρατείας καθώς  συνειδητοποίησε ότι το μεγάλο σωματικό του βάρος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ταλαιπωρία του από τον κορωνοϊό.

Κατά την έναρξη της εκστρατείας, βίντεο που αναμεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει τον Μπόρις Τζόνσον να λέει ότι πάντα ήθελε να χάσει βάρος και ήταν εξαιρετικά υπέρβαρος όταν κατέληξε στη ΜΕΘ εξαιτίας της COVID-9. Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι ξεκινάει την ημέρα του κάνοντας τζόγκινγκ, παρέα με τον σκύλο του, Ντίλιν. Οπως μάλιστα δήλωσε χαριτολογώντας, «το υπέροχο με το να αρχίζεις τη μέρα σου τρέχοντας είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί τίποτα χειρότερο στη συνέχεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή