Σε επιφυλακή, λόγω πυρκαγιών, η Πορτογαλία

Σε επιφυλακή, λόγω πυρκαγιών, η Πορτογαλία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού, με ισχύ χθες και σήμερα, βρίσκεται η Πορτογαλία, εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού κινδύνου δασικών πυρκαγιών, καθώς στη χώρα επικρατούν υψηλές, ακόμα και για την εποχή, θερμοκρασίες. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες περισσότερων από 800 πυροσβεστών είχαν ως αποτέλεσμα, μετά πολύωρες μάχες με τις φλόγες, να τεθεί υπό έλεγχο μια τεράστια πυρκαγιά που αποτέφρωσε μεγάλες εκτάσεις στην κεντρική χώρα.

Σύμφωνα με την πορτογαλική μετεωρολογική υπηρεσία (IPMA), ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει εξαιρετικά υψηλός σχεδόν για το σύνολο της επικράτειας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές.

Αστυνομία, πυροσβεστική και ιατρικές υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση ανάμματος φωτιάς σε όλες τις δασικές περιοχές, όπως και πρόσβασης σε αυτές.  Η δασική πυρκαγιά στον δήμο Ολέιρος και σε γειτονικούς δήμους στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο της κεντρικής Πορτογαλίας, που κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της, καθώς μαινόταν ανεξέλεγκτη επί διήμερο, ετέθη υπό έλεγχο μόλις χθες το πρωί.

Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις κατοικίες τους, ενώ από τις φλόγες κινδύνευσαν αρκετά σπίτια, κυρίως σε απομονωμένα χωριά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί οι υλικές ζημίες που προκάλεσαν οι φωτιές.

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας πυρόσβεσης, το Σάββατο το βράδυ, έχασε τη ζωή του ένας 21χρονος πυροσβέστης, όταν το όχημά του εξετράπη της πορείας του. Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίστηκαν επτά ακόμη άτομα, εκ των οποίων ένας πολίτης.

Δεν ήταν, όμως, ο νεαρός πυροσβέστης το πρώτο θύμα της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Δύο συνάδελφοί του σκοτώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, τόνισε: «Eπιθυμώ να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και να στείλω ενθάρρυνση και ευχαριστίες στους πυροσβέστες για το έργο που επιτελούν για την Πορτογαλία και για όλους μας». Να σημειωθεί ότι οι δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία αποτελούν μια επαναλαμβανόμενη καλοκαιρινή μάστιγα, που έχει κοστίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Πριν από τρία χρόνια, σε δύο μεγάλες πυρκαγιές πέθαναν 106 άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή