Αποχωρεί από συνθήκη κατά της βίας η Πολωνία

Αποχωρεί από συνθήκη κατά της βίας η Πολωνία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Την ανησυχία του εξέφρασε το Συμβούλιο της Ευρώπης για την απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας να αποσύρει τη χώρα από την ιστορική διεθνή συνθήκη με στόχο την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίνιου Ζιόμπρο δήλωσε το Σάββατο ότι προετοιμάζει την επίσημη διαδικασία υπαναχώρησης από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη διεθνή δεσμευτική συμφωνία που καλύπτει εγκλήματα, από τον βιασμό εντός γάμου μέχρι την κλειτοριδεκτομή.

Η προηγούμενη κεντρώα κυβέρνηση της Πολωνίας είχε υπογράψει τη συνθήκη το 2012, προωθώντας την ψήφισή της από το Κοινοβούλιο το 2015. Ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης είχε χαρακτηρίσει τότε τη συνθήκη «φεμινιστικό εφεύρημα με στόχο τη δικαιολόγηση της ομοφυλοφιλικής ιδεολογίας».

Τη συνθήκη είχε συντάξει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ η γενική γραμματέας του, Μαρίγια Μπούριτς, είχε καταδικάσει το υπερσυντηρητικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας για την πρόθεσή του να αποσύρει την Πολωνία από αυτήν. «Η υπαναχώρηση από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης θα ήταν μια ιδιαιτέρως λυπηρή εξέλιξη και ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη. Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε παρανοήσεις ή ασάφειες γύρω από το κείμενο, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να προσφέρουμε διευκρινίσεις», είπε η κ. Μπούριτς.

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας και οι κυβερνητικοί του εταίροι συντάσσονται με τις θέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και απορρίπτουν διαρρήδην τη συνθήκη. Η επανεκλογή του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα στις αρχές του μήνα οφείλεται εν μέρει στη λυσσαλέα εκστρατεία που διεξήγαγε κατά αυτής και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, παρότι η συνθήκη δεν αναφέρεται ρητώς στους ομοφυλόφιλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή