Διαδηλώσεις με νεκρό στις ΗΠΑ

Διαδηλώσεις με νεκρό στις ΗΠΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤΛΑΝΤ. Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και στους διαδηλωτές σημειώθηκαν σε σειρά αμερικανικών πόλεων το Σαββατοκύριακο, ενώ ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στο Τέξας από πυροβολισμό οδηγού αυτοκινήτου και δεύτερος τραυματίστηκε στο Κολοράντο, επίσης από σφαίρες οδηγού.

Πρόκειται για τη συνέχεια των διαδηλώσεων με αίτημα τον σεβασμό στις ζωές των μαύρων, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από μια σειρά θανάτων μαύρων στα χέρια της αστυνομίας. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, ως υπόπτου για διακίνηση πλαστού χαρτονομίσματος 20 δολαρίων. Ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πίεζε τον Φλόιντ, που ήταν πεσμένος και φορούσε χειροπέδες, με το γόνατο στον λαιμό επί οκτώ λεπτά και ενώ εκείνος διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, έως ότου εξέπνευσε.

Σιάτλ, Πόρτλαντ

Το Σάββατο, στο Σιάτλ, στη διάρκεια της διαδήλωσης στο Καπιτώλιο, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα προξενώντας ελαφρούς τραυματισμούς σε 21 αστυνομικούς, οι οποίοι προέβησαν σε 45 συλλήψεις. Τα επεισόδια τελείωσαν περίπου στη 1 τα ξημερώματα, όταν οι αστυνομικοί αποσύρθηκαν.

Στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, εστία επίμονων διαδηλώσεων επί σχεδόν 60 ημέρες, το βράδυ του Σαββάτου οι διαδηλωτές παραβίασαν τον φράχτη που περιβάλλει το ομοσπονδιακό δικαστικό μέγαρο, γύρω από το οποίο βρίσκονται ομοσπονδιακοί αστυνομικοί. Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, η αστυνομία χαρακτήρισε τη διαδήλωση «ταραχές» και ανακοίνωσε ότι όποιος δεν απομακρυνθεί κινδυνεύει με σύλληψη, καθώς υφίσταται «σοβαρός κίνδυνος» για τη δημόσια τάξη. Παρ’ όλα αυτά, οι διαδηλωτές παρέμειναν εκεί επί ώρες, κλείνοντας διασταυρώσεις και κραδαίνοντας αυτοσχέδιες ασπίδες, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων. Τις προηγούμενες ημέρες, κάποιοι από τους διαδηλωτές είχαν εξοπλιστεί με φυσητήρες φύλλων προκειμένου να στέλνουν τα δακρυγόνα πίσω στους αστυνομικού. Η νύχτα έληξε με μεγάλο αλλά άγνωστο αριθμό συλλήψεων.

Οκλαντ, Οστιν

Στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον δικαστικού μεγάρου, προξένησαν ζημιά σε αστυνομικό τμήμα και έσπασαν τζάμια, στο τέλος της ειρηνικής διαδήλωσης του Σαββάτου. Το ίδιο βράδυ, στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε φορτηγό, ενώ το βράδυ του Σαββάτου έσπασαν τζάμια της υπηρεσίας μετανάστευσης της πόλης της Ατλάντας, στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Παράλληλα, στο Οστιν του Τέξας, στη διάρκεια διαδήλωσης, αυτοκίνητο προσπάθησε να εισέλθει ανάμεσα στους διαδηλωτές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 28χρονος Γκάρετ Φόστερ πλησίασε τον οδηγό και τον σημάδεψε με όπλο, αλλά ο οδηγός πυροβόλησε πρώτος. Οι Αρχές διερευνούν τις συνθήκες αντίστοιχου περιστατικού στο Κολοράντο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή