ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα επιλέξει υποψήφια αντιπρόεδρο την επόμενη εβδομάδα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα επιλέξει υποψήφια αντιπρόεδρο την επόμενη εβδομάδα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνει την επιλογή του για την υποψήφια αντιπρόεδρο της χώρας.

«Θα διαλέξω την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και υπόσχομαι ότι θα σας ενημερώσω όταν το πράξω», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης χθες Τρίτη.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο ίδιος πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας των Δημοκρατικών ότι θα ονομάσει γυναίκα υποψήφια αντιπρόεδρο.

Η Κάμαλα Χάρις και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιαστές που τον ανταγωνίστηκαν στην κούρσα για το δικαίωμα να μετρηθούν με τον Ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, είναι αυτές που θεωρούνται επικρατέστερες. Η Τάμι Ντάκγουορθ, άλλη γερουσιαστής, βετεράνος πολέμου με αναπηρία – ακρωτηριασμένα πόδια – εκτιμάται πως επίσης βρίσκεται στη λίστα.

Ψηλά θεωρείται ότι είναι και η Σούζαν Ράις, άλλοτε σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί των ημερών Ομπάμα. Υπάρχουν επίσης βουλεύτριες, κυβερνήτριες πολιτειών και τουλάχιστον μία δήμαρχος τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν επανειλημμένα στη σεναριολογία.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Δημοκρατικοί θα ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, την οποία είχαν απολέσει το 2014. Η αντιπολίτευση ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά η Γερουσία παραμένει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων.

Τον Νοέμβριο, όπως κάθε δύο χρόνια, ανανεώνεται η σύνθεση όλης της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τους Δημοκρατικούς να αναμένεται να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους. Η Γερουσία θεωρείται όμως διεκδικούμενη. Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα τη χάσουν εάν ο πρόεδρος Τραμπ, το μεγάλο όνομα του κόμματος, δεν τα πάει καλά.

Οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο και σε πολιτείες-κλειδιά φέρουν τον Μπάιντεν να διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι του νυν προέδρου ενόψει των εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή