ΗΠΑ: Η κυβέρνηση παγώνει τις αιτήσεις για το πρόγραμμα των «Dreamers»

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση παγώνει τις αιτήσεις για το πρόγραμμα των «Dreamers»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα απορρίπτει όλες τις νέες αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστατεύει από απέλαση τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που έφτασαν στη χώρα όταν ήταν παιδιά.

Η Ουάσιγκτον αποπειράται για μία ακόμη φορά να τερματίσει το πρόγραμμα αυτό, το οποίο προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, τους λεγόμενους Ονειροπόλους (Dreamers), που ζουν στις ΗΠΑ νόμιμα αφού εισήλθαν χωρίς χαρτιά στη χώρα σε παιδική ηλικία.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι θα εξεταστεί ενδελεχώς η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο τον Ιούνιο έκρινε ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος στον τρόπο που αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα DACA το 2017.

Ωστόσο με την απόφασή του το Δικαστήριο είχε αφήσει περιθώριο στην Ουάσιγκτον να καταργήσει το πρόγραμμα, εκτιμώντας απλώς ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν τήρησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ακύρωση του προγράμματος.

Το DACA τέθηκε σε εφαρμογή από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό 644.000 μετανάστες.

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να συνεχίσει την πρακτική της να μην δέχεται νέες αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, κάτι που ισχύει από το 2017, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα θα επεκτείνει την προστασία κατά ένα χρόνο των ήδη εγγεγραμμένων μεταναστών στο DACA, η προστασία των οποίων πρόκειται να λήξει σύντομα, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ποινικό μητρώο. Βάσει της προηγούμενης πολιτικής, η παράταση γινόταν για δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το DACA θα παραμείνει σε ισχύ και μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο Τραμπ επιδιώκει την επανεκλογή του.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει αναγάγει τη σκληρή του στάση απέναντι στη νόμιμη και την παράτυπη μετανάστευση βασικό θέμα της προεδρίας του αλλά και της προεκλογικής του εκστρατείας για τις φετινές εκλογές. Όμως το πρόγραμμα DACA είναι ένα περίπλοκο θέμα, καθώς μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης το στηρίζει.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο από το Reuters/ Ipsos βρήκε ότι το 64% των ενηλίκων στις ΗΠΑ στηρίζουν τις βασικές αρχές του DACA.

Σε συνέντευξή του αυτό τον μήνα στο Noticias Telemundo ο Τραμπ είχε δηλώσει πως σύντομα θα αποκαλύψει μέτρα για τη μετανάστευση, τα οποία θα περιλαμβάνουν κάποια προστασία για τους Ονειροπόλους.

«Εργαζόμαστε αυτή την περίοδο πάνω στα νομικά σημεία, αλλά θα υπογράψω έναν πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση με τη μορφή διατάγματος, για το οποίο τώρα μου έχει δώσει την εξουσιοδότηση το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω της απόφασής του για το πρόγραμμα DACA», είχε δηλώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή