Σε δεινή θέση εκατομμύρια μετανάστες στη Δύση

Σε δεινή θέση εκατομμύρια μετανάστες στη Δύση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωτική αρτηρία οικονομικής στήριξης απειλεί η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια οικογένειες μεταναστών στον δυτικό κόσμο αδυνατούν να εργαστούν ή να στείλουν εμβάσματα στους οικείους τους. Η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε πολλά πλούσια κράτη στέρησε τις αμοιβές πολλών μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται ξαφνικά εξαρτημένοι από τους συγγενείς τους σε φτωχές χώρες.

Πέρυσι, μετανάστες έστειλαν 554 δισ. δολάρια στις οικογένειές τους, ποσό που υπερβαίνει τρεις φορές τα κεφάλαια που καταβάλει η Δύση ως αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τα εμβάσματα αυτά αναμένεται, όμως, να υποχωρήσουν κατά 20% εφέτος, για να καταγράψουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή τους στην ιστορία.

Η διακοπή των εμβασμάτων σημαίνει οικονομική καταστροφή και προμηνύει την πρώτη σημαντική αύξηση της φτώχειας μετά την ασιατική κρίση του 1998. Ανω των 40 εκατ. ανθρώπων αναμένεται να βρεθούν εφέτος σε καθεστώς απόλυτης πενίας, επιβιώνοντας με 1,9 δολ. ή λιγότερο την ημέρα. Η μείωση των εμβασμάτων αποτελεί επίπτωση της υγειονομικής κρίσης και προμήνυμα περαιτέρω προβλημάτων στο άμεσο μέλλον.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν τον κινητήρα του 60% της παγκόσμιας οικονομίας σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης στις χώρες αυτές σημαίνει συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και κεντρική Ασία αναμένεται να αντιμετωπίσουν μείωση των μεταναστευτικών εμβασμάτων της τάξεως του 28%, ενώ το ποσοστό αυτό για τα κράτη της Αφρικής νοτίως της Σαχάρας θα είναι 23%. Στη νότια Ασία, τα εμβάσματα θα είναι εφέτος κατά 22% λιγότερα, ενώ η μείωση σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Νότια Αμερική θα είναι 19%.

Συνολικά, η πανδημία προκάλεσε υποχώρηση στις αμοιβές 164 εκατ. μεταναστών, οι οποίοι υποστηρίζουν με εμβάσματα περισσότερους από 800 εκατ. συγγενείς τους σε αναπτυσσόμενες χώρες. «Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, καθώς εντυπωσιακός αριθμός κατοίκων φτωχών περιοχών του πλανήτη εξαρτάται άμεσα από τα εμβάσματα μεταναστών», λέει ο Ντίλιπ Ράτα, επικεφαλής οικονομικών μελετών για τη μετανάστευση στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή