«Εισβολή» κινεζικού αλιευτικού στόλου στα Γκαλαπάγκος

«Εισβολή» κινεζικού αλιευτικού στόλου στα Γκαλαπάγκος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΙΤΟ. Συναγερμός σήμανε στο Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού μετά τον εντοπισμό μεγάλου στόλου κινεζικών αλιευτικών σε απόσταση περίπου 200 ναυτικών μιλίων από τα προστατευόμενα νησιά Γκαλαπάγκος. Τουλάχιστον 260 αλιευτικά σκάφη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα διεθνή ύδατα και σε απόσταση λίγων μιλίων έξω από τη ζώνη αποκλεισμού και αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης των 188 ναυτικών μιλίων, που έχει ορίσει ο Ισημερινός γύρω από τα νησιά του Ειρηνικού. Τα Γκαλαπάγκος ενέπνευσαν τον βιολόγο Κάρολο Δαρβίνο, «πατέρα» της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών, μετά το ταξίδι του στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η παρουσία του αλιευτικού στόλου, που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από σκάφη υπό κινεζική σημαία, απειλεί με ανεπανόρθωτη ζημιά το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημα των νησιών, σύμφωνα με την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος του Ισημερινού, Γιολάντα Κακαμπάσε, που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Το μέγεθος του στολίσκου και η επιθετικότητά του απέναντι σε πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών αποτελεί μεγάλη απειλή για την ισορροπία του οικοσυστήματος των νησιών Γκαλαπάγκος, που έχουν ανακηρυχθεί τοποθεσία της παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, το 1978», είπε η Κακαμπάσε.

Κινεζικά αλιευτικά μεταβαίνουν κάθε χρόνο ανοικτά των Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται σε απόσταση 563 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ισημερινού. Ο εφετινός στόλος, όμως, είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ο πρώην δήμαρχος του Κουίτο, Ρόκουε Σεβίγια, είπε ότι ηγείται διπλωματικής πρωτοβουλίας με στόχο την απομάκρυνση των αλιευτικών. «Η ανεξέλεγκτη κινεζική αλιεία στα όρια της προστατευόμενης ζώνης πλήττει τις προσπάθειες του Ισημερινού να προστατεύσει τη θαλάσσια ζωή των Γκαλαπάγκος», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος.

Ο Σεβίγια προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του Κουίτο θα προσπαθήσει να επιβάλει τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των αποδημητικών θαλάσσιων ειδών. Το θαλάσσιο πάρκο των Γκαλαπάγκος διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εποχικές συγκεντρώσεις καρχαριών στον κόσμο, ενώ αποτελεί ένα από τα αγαπημένα σημεία αναπαραγωγής των απειλούμενων με εξαφάνιση σφυροκέφαλων καρχαριών και φαλαινοκαρχαριών.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού επιθεωρεί από κοντά τις κινήσεις των κινεζικών αλιευτικών μετά τον εντοπισμό του στολίσκου, την περασμένη εβδομάδα. Το 2017, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού δέσμευσε κινεζικό αλιευτικό σκάφος που ψάρευε εντός της ζώνης αποκλεισμού. Το πλοίο «Φου Γιαν Γου», μέρος ακόμη μεγαλύτερου στολίσκου από τον σημερινό, είχε αλιεύσει περισσότερους από 300 τόνους προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών, κόβοντας, μάλιστα, τα πτερύγια από απειλούμενους με εξαφάνιση σφυροκέφαλους καρχαρίες και πετώντας τα κουφάρια των μεγάλων ψαριών στον ωκεανό. Τα πτερύγια σφυροκέφαλων θεωρούνται εξαίσιο έδεσμα στην κινεζική αγορά, με κάθε πτερύγιο να εξασφαλίζει εκατοντάδες δολάρια στις ψαραγορές των κινεζικών πόλεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή