Εκτός Γερμανίας μεταφέρεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ

Εκτός Γερμανίας μεταφέρεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μετακινήσει την ευρωπαϊκή έδρα του από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας στο Βέλγιο, με φόντο τα ευρύτερα σχέδια απομάκρυνσης 12.000 στρατευμάτων από τη Γερμανία, κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ είχε κάνει γνωστό τον περασμένο μήνα τα σχέδιά του να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Γερμανία σε 25.000.

Κατηγόρησε δε τη Γερμανία ότι δεν τηρεί τον στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά και ότι εκμεταλλεύθηκε τις ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον θα αποσύρει συνολικά 11.900 στρατιώτες από τη Γερμανία και θα μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτής της δύναμης στο Βέλγιο και στην Ιταλία.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να αναδιατάξουν δυνάμεις τους στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Οι πρώτες μετακινήσεις στρατιωτών από τη Γερμανία προς άλλες χώρες ενδέχεται να γίνουν εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με τον κ. Έσπερ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η επιχείρηση αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων είναι πιθανόν να κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή