ΗΠΑ: ρεκόρ θανάτων, αλλά ο πρόεδρος περί άλλα τυρβάζει

ΗΠΑ: ρεκόρ θανάτων, αλλά ο πρόεδρος περί άλλα τυρβάζει

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει οι ΗΠΑ εξαιτίας της τάχιστης εξάπλωσης του κορωνοϊού. Την Τρίτη καταρρίφθηκε ένα ακόμα θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, καθώς 1.592 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19, μέσα σε 24 ώρες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων δύο μηνών. Την ίδια χρονική περίοδο κατεγράφησαν 60.000 νέα κρούσματα.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στις εντονότερα πληττόμενες Πολιτείες να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διασπορά. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι «μεγάλα τμήματα της χώρας είναι ελεύθερα κορωνοϊού», καλώντας τους κυβερνήτες να προχωρήσουν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου για μία ακόμα φορά «διαφήμισε» τη θεραπευτική δράση της αναποτελεσματικής και πιθανώς επικίνδυνης υδροξυχλωροκίνης, ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε τον εαυτό του ως θύμα άδικης κριτικής αναφορικά με τις ενέργειές του ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Εμφανίστηκε πικραμένος από την μεγάλη δημοφιλία του λοιμωξιολόγου Αντονι Φάουτσι και άλλων επιστημόνων, λέγοντας «χαίρουν μεγάλου σεβασμού, αλλά εγώ δεν αρέσω σε κανέναν. Θα φταίει μάλλον η προσωπικότητά μου, αυτό είναι όλο». Oταν δημοσιογράφος του CNN τον πίεσε για την υποστήριξή του προς μια ιατρό που υποβαθμίζει την προστατευτική αξία της μάσκας και υποστηρίζει ότι στην παρασκευή φαρμάκων χρησιμοποιείται γενετικό υλικό εξωγήινων, ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου και αποχώρησε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι προσπαθούν να επηρεάσουν το αμερικανικό και δυτικό κοινό. Η Μόσχα, χθες, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας» και «μόνιμη αντιρωσική φοβία».

Τέλος, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε με έμφαση «το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επικαλούνται προσχηματικά λόγους ασφαλείας ή δημόσιας υγείας προκειμένου να καταστείλουν αυτό το βασικό δικαίωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή