ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη διαδηλώτριας διά… απαγωγής στις ΗΠΑ

syllipsi-diadilotrias-dia-amp-8230-apagogis-stis-ipa-2390631

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κατακραυγή προξένησε στη Νέα Υόρκη η σύλληψη 18χρονης κοπέλας από αστυνομικούς με πολιτικά, που την άρπαξαν ενώ βάδιζε σε ειρηνική πορεία και την έβαλαν σε βανάκι χωρίς διακριτικά. Στην επίσημη ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών για το περιστατικό, αναφέρεται ότι η συλληφθείσα είχε πρόσφατα προξενήσει ζημιές σε πέντε κάμερες της αστυνομίας, ενώ φίλη της ανέφερε ότι η 18χρονη είχε κολλήσει αυτοκόλλητα στις κάμερες.

Η μέθοδος της σύλληψης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αξιωματούχους του δήμου, στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων για τις μεθόδους αστυνόμευσης. Την ίδια στιγμή, στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Αμερικανικός Λύκος» σπεύδει στις διαδηλώσεις με σπρέι πιπεριού και πλαστικές χειροπέδες και επιχειρεί να εφαρμόσει «τον νόμο και την τάξη». Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας, Πίτερ Ντίαζ, έλαβε θέση στην εξέδρα των επισήμων στην πρόσφατη ομιλία του προέδρου Τραμπ, στο Μάουντ Ράσμορ.

Δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, η οποία πυροδότησε το κύμα διαδηλώσεων, ποσοστό 65% των Αμερικανών εξακολουθεί να υποστηρίζει το κίνημα Black Lives Matter, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup.