Νόμος για έλεγχο των μέσων δικτύωσης στην Τουρκία

Νόμος για έλεγχο των μέσων δικτύωσης στην Τουρκία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Νέο Μεσαίωνα» χαρακτήρισαν υπέρμαχοι των πολιτικών ελευθεριών τον νέο νόμο που ψήφισε χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση, για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με βάση αυτόν, τα μέσα, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 1 εκατ. χρήστες, οφείλουν να διορίζουν εκπρόσωπο στην Τουρκία, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την άμεση εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψιν ασκήσει διώξεις κατά ατόμων που εξέφεραν αντικυβερνητικές απόψεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα, πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, με στόχο να υποχρεώνονται οι εταιρείες να απομακρύνουν άμεσα το ανεπιθύμητο περιεχόμενο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το μέτρο έχει ως στόχο την προστασία της προσωπικής ζωής.

Ο καθηγητής Νομικής και υπέρμαχος των ψηφιακών δικαιωμάτων Γιαμάν Ακντενίζ έγραψε στο Τwitter ότι η Τουρκία εισέρχεται «σε μια νέα, σκοτεινή εποχή». Πέραν της απομάκρυνσης ανεπιθύμητου περιεχομένου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τον Ακντενίζ, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διώκει ιστοσελίδες που επικρίνουν το κυβερνών κόμμα και να επιβάλει στις μηχανές αναζήτησης να διαγράφουν το περιεχόμενο από τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαμπερτούρκ», τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμφώνησαν να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο στην Τουρκία, αλλά το Τwitter εξακολουθεί να αρνείται. Ο νόμος, που δίνει στις εταιρείες περιθώριο 48 ωρών απειλώντας τες με πρόστιμο 700.000, θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο. Ο Ερντογάν επέσπευσε τις διαδικασίες ψήφισης του νόμου μετά αναρτήσεις που αφορούσαν τον γαμπρό του και τον εγγονό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή