Σύνθεση γλυπτών στη Νότια Κορέα εξοργίζει το Τόκιο

Σύνθεση γλυπτών στη Νότια Κορέα εξοργίζει το Τόκιο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Την οργή τους εξέφρασαν χθες στελέχη της ιαπωνικής κυβέρνησης για σύνθεση δύο γλυπτών στη Νότια Κορέα, στη μνήμη των λεγόμενων «γυναικών ανακούφισης», οι οποίες είχαν απαχθεί από τον αυτοκρατορικό στρατό στην κορεατική χερσόνησο τη δεκαετία του 1930 και υποχρεώνονταν να εκπορνεύονται σε Ιάπωνες στρατιώτες.

Η σύνθεση αποτελείται από γλυπτό καθιστής γυναίκας, που στέκεται μπροστά σε γονατιστό άνδρα. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, ο γονυπετής άνδρας μοιάζει με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε. «Αν οι περιγραφές του Τύπου είναι ακριβείς, τότε αυτό θα έχει αποφασιστικές επιπτώσεις για τις σχέσεις Ιαπωνίας – Κορέας. Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο και παραβιάζει τους κανόνες της διεθνούς ευπρέπειας» είπε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, Ιάπωνας αναπληρωτής υπουργός, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Τα γλυπτά τοποθετήθηκαν στον βοτανικό κήπο της πόλης Πιοντσάνγκ, ενώ ο ιδιοκτήτης της σύνθεσης, Κιμ Τσανγκ Ριόλ, είπε ότι το έργο υπήρξε δική του ιδέα, εκφράζοντας την έκπληξή του για τον σάλο που ξέσπασε. «Ο γονατιστός άνδρας θα μπορούσε να είναι ο Αμπε, αλλά την ίδια ώρα θα μπορούσε να μην είναι. Ο άνδρας αντιπροσωπεύει κάθε άνθρωπο σε θέση εξουσίας, ο οποίος ζητεί ειλικρινή συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σκλαβιάς, σήμερα ή στο μέλλον. Θα μπορούσε να είναι ακόμη και ο πατέρας του κοριτσιού στο γλυπτό. Για τον λόγο αυτόν, η σύνθεση ονομάστηκε “Αιώνια εξιλέωση”», σημείωσε ο Κιμ.

Ο Κιμ Ιν Τσουλ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, είπε ότι κάθε χώρα οφείλει να εξασφαλίζει «διεθνή ομοφωνία» σε ό,τι αφορά την απεικόνιση αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο Κιμ απέφυγε να απαντήσει αν αυτό αφορά και τις εικαστικές πρωτοβουλίες ιδιωτών, όπως είναι ο Κιμ Τσανγκ Ριόλ.

Οι σχέσεις Σεούλ – Τόκιο πέρασαν περίοδο μεγάλης έντασης πέρυσι, γύρω από το θέμα των «γυναικών ανακούφισης», όταν η κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν χαρακτήρισε «παράτυπη» τη συμφωνία του 2015, που οδήγησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Αμπε να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για την απεχθή αυτή πρακτική του αυτοκρατορικού στρατού, καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 9 εκατ. δολαρίων σε ίδρυμα υποστήριξης των «γυναικών ανακούφισης». Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο προκάτοχος του Μουν με τον Αμπε.

Νοτιοκορεατικό δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι ιαπωνικές εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Κορέα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οφείλουν να αποζημιώσουν τους Κορεάτες εργάτες τους. Το Τόκιο απάντησε στην απόφαση περιορίζοντας τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας προς τη Νότια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή