Χονγκ Κονγκ: Τέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν βάσει του νόμου εθνικής ασφάλειας

Χονγκ Κονγκ: Τέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν βάσει του νόμου εθνικής ασφάλειας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις φοιτητές από το Χονγκ Κονγκ που συμμετείχαν σε μια αυτονομιστική οργάνωση που πρόσφατα διαλύθηκε συνελήφθησαν χθες Τετάρτη από την αστυνομία βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις πολιτικών προσωπικοτήτων από τις 30 Ιουνίου οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νόμος αυτός που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ.

Οι τέσσερις φοιτητές που συνελήφθησαν – τρεις άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας 16 με 21 ετών – συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή οργάνωση η οποία δήλωνε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πολεμήσει για ένα ανεξάρτητο Χονγκ Κογνκ.

«Τους συλλάβαμε για (…) ανατροπή, οργάνωση και υποκίνηση σε απόσχιση», εξήγησε ο επιθεωρητής της αστυνομίας της πρώην βρετανικής αποικίας Λι Κουάι- ουαχ.

«Στόχος τους ήταν να ενώσουν όλες τις ανεξάρτητες οργανώσεις στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να προωθήσουν την ανεξαρτησία του», πρόσθεσε.

Η Κίνα θεωρεί το Χονγκ Κονγκ «αναπόσπαστο» τμήμα της χώρας. Το Πεκίνο επέβαλε τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας στην πόλη, βάσει της οποίας τιμωρείται «η ανατροπή, η απόσχιση, η τρομοκρατία και η συνεργασία με ξένες δυνάμεις». Η ποινή για τους παραβάτες είναι έως και ισόβια κάθειρξη.

Σε ανακοίνωσή της η Student Localism, μια οργάνωση που προωθεί την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ και η οποία διαλύθηκε τον Ιούνιο, ανέφερε ότι ο πρώην επικεφαλής της, ο 19χρονος Τόνι Τσανγκ, είναι μεταξύ των συλληφθέντων, όπως και δύο άλλα πρώην μέλη της οργάνωσης

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταδίκασε τις συλλήψεις και κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν στοχευμένες κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και τους Κινέζους αξιωματούχους που ευθύνονται για τη νέα νομοθεσία.

«Η κατάφωρη κατάχρηση αυτού του δρακόντειου νόμου καθιστά ξεκάθαρο ότι στόχος είναι να φιμωθούν οι αντιφρονούντες, όχι να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια», κατήγγειλε η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια του HRW για την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή