Επικοινωνία Αναστασιάδη – Πούτιν: Στην ατζέντα η Τουρκία

Επικοινωνία Αναστασιάδη – Πούτιν: Στην ατζέντα η Τουρκία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκαν επί τάπητος σε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως έκανε γνωστό μέσω Twitter ο κ. Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Πούτιν για την πάγια θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και για το ενδιαφέρον και τη διαβεβαίωση ότι θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας για τα θέματα που ήγειρα» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς.

«Εν όψει της 60ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων που σηματοδοτούνται φέτος, οι δύο ηγέτες σημείωσαν τον παραδοσιακά φιλικό και εποικοδομητικό χαρακτήρα της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου» σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία.

Κατά το Κρεμλίνο, συζητήθηκαν επίσης λεπτομερώς τα τρέχοντα ζητήματα της αλληλεπίδρασης Ρωσίας – Κύπρου σε διάφορους τομείς, ενώ τονίστηκε η ανάγκη βελτίωσης του συμβατικού νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης και των επενδύσεων.

Αμοιβαίο ενδιαφέρον εκφράστηκε για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης για την περιφερειακή ατζέντα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε το Κρεμλίνο.

Με «αγκάθια» ο δρόμος για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας

Στο μεταξύ, με εκατέρωθεν μηνύματα σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Αθήνας – Αγκυρας με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο, παρά την αποκλιμάκωση που κατεγράφη τα τελευταία 24ωρα. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους αυτό που ξεκινήσαμε», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «δεν έχουμε φτάσει σε σημείο συμφωνίας για έναρξη διαλόγου», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε ό,τι αφορά την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου, απαιτείται όμως συνέπεια, συνέχεια και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Πάντως, όπως σημείωσε, «δυστυχώς την ίδια ώρα η Τουρκία εξέδωσε Navtex για την κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται στην Κύπρο». «Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» πρόσθεσε κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επεσήμανε δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη το πρωί της Πέμπτης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικά βήματα

Νωρίτερα, μήνυμα προς την Αγκυρα να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), έστειλαν οι ΗΠΑ, μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο «Κ» – Ανατολική Μεσόγειος: Το χρονικό μιας κρίσης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή