Παρέμβαση Πούτιν ζήτησε η Λευκωσία – Στην Κύπρο ο Ρώσος ΥΠΕΞ τον Σεπτέμβριο

Παρέμβαση Πούτιν ζήτησε η Λευκωσία – Στην Κύπρο ο Ρώσος ΥΠΕΞ τον Σεπτέμβριο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κύπρο θα επισκεφθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και την από κοινού ανάληψη δράσεων προς επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την πληροφορία γνωστοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το πρωί της Πέμπτης (30/07).

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι η συνομιλία των κ.κ. Αναστασιάδη και Πούτιν διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών και σε αυτήν ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου ομολόγου του προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Άγκυρα να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Από πλευράς του ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσων διαπραγματεύσεων στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Υποσχέθηκε πως θα παρέμβει προς τον πρόεδρο Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε έναν δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Τόνισε πως τον ευχαριστεί ιδιαίτερα η στάση του προέδρου Αναστασιάδη και η θέλησή του για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, όπως και οι προτάσεις για προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και υποσχέθηκε πως θα το μεταφέρει προς τον Ερντογάν.

Ο κ. Πούτιν απεύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Ρωσία και να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Με «αγκάθια» ο δρόμος για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας

Στο μεταξύ, με εκατέρωθεν μηνύματα σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Αθήνας – Αγκυρας με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο, παρά την αποκλιμάκωση που κατεγράφη τα τελευταία 24ωρα. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους αυτό που ξεκινήσαμε», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «δεν έχουμε φτάσει σε σημείο συμφωνίας για έναρξη διαλόγου», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε ό,τι αφορά την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου, απαιτείται όμως συνέπεια, συνέχεια και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Πάντως, όπως σημείωσε, «δυστυχώς την ίδια ώρα η Τουρκία εξέδωσε Navtex για την κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται στην Κύπρο». «Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» πρόσθεσε κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επεσήμανε δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη το πρωί της Πέμπτης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικά βήματα

Νωρίτερα, μήνυμα προς την Αγκυρα να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), έστειλαν οι ΗΠΑ, μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο «Κ» – Ανατολική Μεσόγειος: Το χρονικό μιας κρίσης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή