Ιστορική αποστολή της NASA στον Αρη για την ανακάλυψη ζωής

Ιστορική αποστολή της NASA στον Αρη για την ανακάλυψη ζωής

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθ’οδόν για τον Αρη βρίσκεται το διαστημικό σκάφος που μεταφέρει το ερευνητικό όχημα Perseverance, με τη NASA να ενημερώνει πως υπήρξαν κάποια τεχνικά τα προβλήματα, τα οποία από ότι φαίνεται αντιμετωπίστηκαν. 

Ο πύραυλος Atlas V της United Launch Alliance εκτοξεύτηκε όπως προβλεπόταν στις 14.50 την Παρασκευή από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας, με σκοπό να καλύψει 480 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα σε επτά μήνες.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

Μερικές ώρες μετά την εκτόξευση, η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημόπλοιο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές λειτουργίες του. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι το σκάφος έχει μπει σε μια κατάσταση γνωστή ως ασφαλής λειτουργία (safe mode), πιθανόν επειδή ένα μέρος του ήταν λίγο πιο κρύο απ’ όσο υπολογίζαμε» όταν βρισκόταν στη σκιά της Γης. «Επί του παρόντος, η αποστολή Αρης 2020 εκτελεί την πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης του σκάφους», σημείωσε αρχικά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως επανήλθε η επικοινωνία με το σκάφος.

To Perseverance, αναμένεται να φτάσει στον Αρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 και θα είναι μόλις το πέμπτο ρομποτικό όχημα που καταφέρνει να ολοκληρώσει το ταξίδι, από το 1997. Ολα τα προηγούμενα ήταν αμερικάνικα, αλλά την περασμένη εβδομάδα η Κίνα εκτόξευσε το δικό της ρόβερ, που είναι προγραμματισμένο να φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη τον Μάιο του 2021.

Η βασική αποστολή του Perseverance είναι να διαπιστώσει αν στο παρελθόν υπήρχε ζωή στον Άρη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν ενδείξεις πως πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης ήταν πιο θερμός και καλυπτόταν από ποτάμια και λίμνες, ένα περιβάλλον που ευνοούσε την ανάπτυξη μικροβίων.

Η προσεδάφισή του έχει προγραμματιστεί σε ένα κρατήρα βάθους 250 μέτρων με την ονομασία «Jezero». Πρόκειται για μία τοποθεσία που ήταν λίμνη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή