Αναβολή εκλογών θα ήθελε ο Τραμπ

Αναβολή εκλογών θα ήθελε ο Τραμπ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε χθες το ερώτημα αν πρέπει να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου εξαιτίας της επιδημίας. Η σχετική απόφαση, ωστόσο, δεν βρίσκεται στα χέρια του, αλλά του Κογκρέσου (περιλαμβανομένης και της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής των Αντιπροσώπων), ενώ απορρίπτεται ακόμη και από τους στενότερους συμμάχους του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας, σε πολέμους, στη μεγάλη ύφεση, στον εμφύλιο, ποτέ δεν αναβάλαμε εκλογές και θα βρούμε τρόπο να τις κάνουμε και τώρα στην ώρα μας, στις 3 Νοεμβρίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ.

Η αναβολή θα συνέφερε τον Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται πολύ πίσω από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, ενώ οι ελπίδες για ανόρθωση της δημοτικότητάς του μέσω οικονομικής ανάκαμψης εξανεμίστηκαν με την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων του β΄ τριμήνου, που καταγράφουν πρωτοφανές ποσοστό ύφεσης 9,5%. Κατόπιν όλων αυτών, βρέθηκε ο «ένοχος», η επιστολική ψήφος.

«Με καθολική επιστολική ψήφο (όχι ψήφο εξ αποστάσεως για όσους βρίσκονται εκτός Πολιτείας, που είναι καλή), οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο αναξιόπιστες και νοθευμένες εκλογές στην Ιστορία», έγραψε ο Τραμπ στο Τwitter. «Θα είναι μεγάλη ντροπή για τις ΗΠΑ. Μήπως να καθυστερήσουμε τις εκλογές μέχρις ότου μπορέσει ο κόσμος να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Ο νόμος, που τηρείται απαρεγκλίτως από το 1845, προβλέπει ότι οι προεδρικές εκλογές, οι εκλογές για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του ενός τρίτου της Γερουσίας διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου. Οταν τον Απρίλιο ο Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τους υποστηρικτές του ότι ο Τραμπ ίσως επιχειρήσει να μεταθέσει τις εκλογές, ο Τραμπ είχε απαντήσει: «Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να αλλάξω την ημερομηνία των εκλογών. Γιατί να κάνω κάτι τέτοιο; 3 Νοεμβρίου, ωραία ημερομηνία. Ανυπομονώ για αυτές τις εκλογές».

Ταυτόχρονα, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να αντισταθούν στις απόπειρες για καθιέρωση της καθολικής επιστολικής ψήφου, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει δυνατότητες νοθείας και ότι «για κάποιο λόγο, δεν πάει καλά για τους Ρεπουμπλικανούς».

«Ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα για το χάος που έχει προκαλέσει η επιμονή των Δημοκρατικών στην επιστολική ψήφο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της καμπάνιας για την επανεκλογή του, Χόγκαν Γκίντλι.  Τα περιστατικά καλπονοθείας στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σπάνια, είτε πρόκειται για ψήφο αυτοπροσώπως είτε για επιστολική ψήφο. Η δυνατότητα καθολικής επιστολικής ψήφου ισχύει ήδη, χωρίς προβλήματα, σε πέντε Πολιτείες.

Στην πολιτεία της Μοντάνα, που έστειλε ψηφοδέλτια για τις προκριματικές εκλογές σε κάθε εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους, η συμμετοχή έφθασε στο 63%, ποσοστό ρεκόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή