Αντιδράσεις για την αμερικανική αποχώρηση από τη Γερμανία

Αντιδράσεις για την αμερικανική αποχώρηση από τη Γερμανία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ υποσχέθηκε χθες ότι θα ενισχύσει τα γερμανικά κρατίδια που πλήττονται από την εξαγγελθείσα αποχώρηση 12.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα. Η απόσυρση, η οποία, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Μαρκ Εσπερ, θα υλοποιηθεί «σε διάστημα εβδομάδων», έχει πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων.

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ χαρακτήρισε «θλιβερή» την απόφαση με βάση την οποία αποχωρεί το ένα τρίτο των 36.000 Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σήμερα στη Γερμανία. Εξ αυτών, οι 6.400 θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 5.600 θα κατανεμηθούν μεταξύ Βελγίου, όπου θα μετακομίσει η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων (EUCOM), Ιταλίας και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, με προεξάρχουσα την Πολωνία.

Κατά την ανακοίνωση, την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι λόγοι στρατηγικής που επικαλέστηκε ο Εσπερ συμπληρώνονται, αν δεν κυριαρχούνται, από πολιτικούς λόγους. «Οι Γερμανοί χρωστάνε λεφτά», είπε ο Τραμπ. «Αφού δεν πληρώνουν, γιατί να αφήσουμε εκεί τους στρατιώτες μας;». Η Γερμανία δεν έχει χρέη προς το ΝΑΤΟ, ενώ η αναφορά του Αμερικανού προέδρου είχε να κάνει με το περίφημο ποσοστό 2% του ΑΕΠ, το οποίο οι ΗΠΑ ζητούν από τους εταίρους να δαπανούν για την άμυνα. Ωστόσο, γερμανικές πηγές επεσήμαναν ότι είναι παράδοξο να «τιμωρείται» η Γερμανία, που δίνει 1,4% του ΑΕΠ για την άμυνα, και οι Αμερικανοί στρατιώτες να μετακομίζουν στο Βέλγιο, που δαπανά 1%, και στην Ιταλία, που δαπανά 1,2%.

Ο ειδικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Ρέντγκεν υποστήριξε ότι η απόσυρση από τη Γερμανία, αντί να ενισχύει το ΝΑΤΟ, το βλάπτει, ενώ αμφισβήτησε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε γερμανικό έδαφος για την προστασία της Γερμανίας. «Η Γερμανία λειτουργεί κυρίως ως μοχλός για την προβολή αμερικανικής ισχύος σε πολλά μέρη», σημείωσε. «Καθόλου ωραία» χαρακτήρισε την απόσυρση και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, σημειώνοντας ότι «φυσικά επιβαρύνει» τις σχέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το κόμμα της Αριστεράς έκανε λόγο για «ημέρα χαράς για την ειρήνη», καλώντας τους Αμερικανούς στρατιώτες που αποχωρούν «να πάρουν μαζί και τα πυρηνικά τους». Περίπου 20 αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές παραμένουν στη χώρα και το μέλλον τους αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς στο ζήτημα της απόσυρσής τους συμφωνούν αριστεροί, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες.

Οι Πράσινοι ήγειραν ζήτημα νέας αποσταθεροποίησης στις ανατολικές παρυφές του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι, με βάση τη συμφωνία ΝΑΤΟ – Ρωσίας, αποκλείεται η στάθμευση μόνιμων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. 

Ως προς το ζήτημα αυτό, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μάριους Μπλάζακ ανακοίνωσε χθες ότι «τουλάχιστον 1.000» Αμερικανοί στρατιώτες και μία δομή διοίκησης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στο έδαφος της Πολωνίας. «Θα έχουμε στην Πολωνία μια αμερικανική δομή διοίκησης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», είπε ο Μπλάζακ. «Θα είναι το σημαντικότερο κέντρο διοίκησης για τις χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή μας. Σύντομα, θα υπογράψουμε την τελική συμφωνία με τους Αμερικανούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή