Ενσυναίσθηση, μια άγνωστη λέξη για τον Ντόναλντ Τραμπ

Ενσυναίσθηση, μια άγνωστη λέξη για τον Ντόναλντ Τραμπ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κηδεία του πατέρα του, Φρεντ Τραμπ, το 1999, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είπε: «Η χρονιά αυτή ήταν η καλύτερη της επιχειρηματικής μου σταδιοδρομίας. Εμαθα για τον θάνατο του πατέρα μου καθώς έτρωγα το πρωινό μου και σκεφτόμουν πόσο καλά πηγαίνουν τα πράγματα για μένα». Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον σημερινό πρόεδρο εξηγούν ότι αν και η αυτοαναφορικότητα του Τραμπ στη νεκρολογία του πατέρα του είναι εντυπωσιακή, δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Ανεξάρτητα από το εάν ο Τραμπ διαχειρίζεται την απώλεια μέλους της οικογένειάς του, τον θάνατο 150.000 Αμερικανών από την πανδημία, την απώλεια 30 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ή τις φυλετικές ταραχές, παραμένει ανίκανος να εμφανίσει την παραμικρή ενσυναίσθηση.

Ο πρόεδρος δεν διοργάνωσε εθνική ημέρα πένθους για τα θύματα του κορωνοϊού, επιλέγοντας, αντίθετως, τελετή στήριξης μεγάλων επιχειρηματιών στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου. Σε απειλητικές του δηλώσεις με αφορμή την επέτειο της 4ης Ιουλίου, κατήγγειλε οργισμένος τον «νέο ακροαριστερό φασισμό», χωρίς να μνημονεύσει τον δολοφονηθέντα από αστυνομικούς Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ. Η αδυναμία –ή η άρνηση– του Τραμπ να δείξει στοργή σε μία τραυματική στιγμή για το έθνος έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό επικριτών, την έκπληξη συμμάχων και την οργή στελεχών του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ συμπεριφέρθηκε με αυτό τον τρόπο όλη του τη ζωή. Φίλοι και συγγενείς του υποστηρίζουν ότι έμαθε την τακτική αυτή στο σπίτι του και συγκεκριμένα από τον αυστηρό πατέρα του. Στον κόσμο του Φρεντ Τραμπ, τα συναισθήματα αποτελούσαν δείγμα αδυναμίας. Ο Φρεντ Τραμπ συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του Τραμπ, λέει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης, Αντριου Στάιν, ο οποίος γνωρίζει τον Τραμπ εδώ και δεκαετίες. Ο πρόεδρος δείχνει συχνά το ταβάνι του Οβάλ Γραφείου, σαν να μιλάει προς τα ουράνια και αναφέρεται στον πατέρα του, για να τον ρωτήσει εάν νιώθει υπερήφανος για την πορεία του μέχρι τον Λευκό Οίκο.

Η αυταρχική σχέση του Φρεντ Τραμπ με τα παιδιά του και ειδικότερα με τον δεύτερο γιο του, Ντόναλντ, απασχόλησε το πρόσφατο βιβλίο της ψυχολόγου Μαίρης Τραμπ, μοναδικής ανιψιάς του Αμερικανού προέδρου. «Μία αναγνώριση των θυμάτων της COVID-19 θα αποτελούσε στα μάτια του Ντόναλντ δείγμα αδυναμίας, χαρακτηριστικό το οποίο ο πατέρας του θεωρούσε άξιο περιφρόνησης», γράφει η Μ. Τραμπ. Γεννημένος το 1946, εν μέσω της αισιοδοξίας της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς στις ΗΠΑ, ο Τραμπ μεγάλωσε σε έπαυλη που έχτισε ο πατέρας του σε λευκή γειτονιά του Κουίνς. Η ανατροφή του ήταν αυστηρή, ενώ ο Φρεντ Τραμπ δεν υπήρξε ποτέ στοργικός πατέρας, αφιερώνοντας τον χρόνο και το ενδιαφέρον του στις μεσιτικές του επιχειρήσεις. Ακόμη και όταν η μητέρα του σημερινού προέδρου αρρώστησε βαριά, ο Φρεντ Τραμπ ενημέρωσε με αυστηρό ύφος τα παιδιά του ότι αν και η μητέρα τους δεν αναμενόταν να επιβιώσει, αυτά όφειλαν να πάνε κανονικά στο σχολείο.

Ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας, Φρεντ Τραμπ τζούνιορ, από τη μεριά του, απέτυχε να εκπληρώσει τις προσδοκίες του πατέρα, εκδηλώνοντας την απέχθειά του προς τις επιχειρήσεις μέσω του αλκοολισμού, για να πεθάνει μόνος σε νοσοκομείο το 1981 σε ηλικία 42 ετών. Σύμφωνα με την κόρη του, Μαίρη Τραμπ, ο Ντόναλντ πήγε στον κινηματογράφο εκείνο το βράδυ, ενώ ο πατέρας ουδέποτε επισκέφθηκε τον γιο του πριν αυτός πεθάνει. Ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν, Νταν Μακάνταμς, λέει ότι από την παιδική του ηλικία, ο Τραμπ έμαθε να προσεγγίζει τη ζωή σαν μία σειρά από μάχες, που πρέπει να κερδηθούν. «Δεν έχει χρόνο για ενσυναίσθηση, γιατί νιώθει ότι ο κόσμος τον απειλεί», λέει ο Μακάνταμς.

«Ο πατέρας μου δεν μου προκαλούσε δέος, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους. Η σχέση μας ήταν σχεδόν επαγγελματική» γράφει ο Τραμπ στην αυτοβιογραφία του. Οπως και ο πατέρας του, ο σημερινός πρόεδρος αποφεύγει τους συναισθηματισμούς σε δύσκολες στιγμές. Ως πρόεδρος της εταιρείας του, ο Τραμπ δεν προσέφερε ποτέ τα συλλυπητήριά του σε συνεργάτες του που είχαν χάσει κάποιον δικό τους. Η ψυχρότητα του Τραμπ απέναντι στην αρρώστια προκάλεσε σοκ ακόμη και σε στενούς συνεργάτες του. Οταν ο παλιός του δικηγόρος και φίλος, Ρόι Κόουν, έμαθε ότι πάσχει από AIDS τη δεκαετία του 1980, ο Τραμπ διέκοψε ξαφνικά κάθε επαφή μαζί του.

«Ξεφορτώνεται τους ανθρώπους που δεν του είναι πια χρήσιμοι. Αν έχεις προβλήματα, αν πεθαίνεις, αν είσαι άρρωστος, δεν υπάρχεις πια για αυτόν» λέει ο βιογράφος του Τραμπ, Μαρκ Νταντόνιο. Το 1989, πτώση ελικοπτέρου στη Νέα Υόρκη οδήγησε στον θάνατο τριών στελεχών των επιχειρήσεών του. Ο Τραμπ εκμεταλλεύθηκε το περιστατικό, «φυτεύοντας» την είδηση στον τοπικό Τύπο ότι επρόκειτο να ταξιδέψει μαζί τους, αναβάλλοντας το ταξίδι του την τελευταία στιγμή.

Απαντώντας στο άρθρο των Times, στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ έστειλε τρία αποκόμματα εφημερίδων, που φέρεται να αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος είναι ικανός για ενσυναίσθηση. Το 1988, ο Τραμπ διέταξε το προσωπικό του τζετ να μεταφέρει στη Νέα Υόρκη παιδί που έπασχε από σπάνια νόσο. Το 1986, βοήθησε χήρα να καλύψει το στεγαστικό της δάνειο και το 2013 δώρισε 10.000 δολάρια σε οδηγό λεωφορείου, ο οποίος έσωσε γυναίκα που προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή