ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Αγιασμός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν» για την επανέναρξη των εργασιών

Νέα Υόρκη: Αγιασμός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν» για την επανέναρξη των εργασιών

Αντίστροφα μετράει από σήμερα ο χρόνος για την αποπεράτωση των εργασιών στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν της Νέας Υόρκης και την επαναλειτουργία του το 2021, πιθανότατα την 11η Σεπτεμβρίου, όταν θα συμπληρώνονται 20 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Σήμερα, στις 18.30 (ώρα Ελλάδας), ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, θα τελέσει αγιασμό στον χώρο του ιερού προσκυνήματος και θα ευλογήσει την επανέναρξη των εργασιών και τη συνολική επανεκκίνηση του έργου, στο πλαίσιο ιδιαίτερα σημαντικής τελετής με ισχυρούς συμβολισμούς για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την ελληνική ομογένεια.

Στην τελετή αναμένεται να παρευρεθούν ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής, Ρικ Κότον, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης, ο πρόεδρος των Φίλων του Αγίου Νικολάου, Ντέμης Μέχιελ, ο αντιπρόεδρος του ίδιου Οργανισμού, Μιχάλης Ψαρός, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, άλλοι επίσημοι και πλήθος πιστών.

Νέα Υόρκη: Αγιασμός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν» για την επανέναρξη των εργασιών-1

Η επανέναρξη των εργασιών πιστώνεται από ολόκληρη την ομογένεια στον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα που είχε προκληθεί και πέτυχε να κινητοποιήσει μεγάλους χορηγούς και δωρητές ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια και να δοθεί το πράσινο φως από τις αναδόχους εταιρείες για την επανέναρξη των εργασιών και την αποπεράτωση του έργου.

Ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος φιλοδοξεί να τελέσει τα θυρανοίξια του ιερού προσκυνήματος την 11η Σεπτεμβρίου του 2021, παρακαλεί με μήνυμά του τους πιστούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να δώσουν τις καρδιές τους για την αποπεράτωση του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου ως απόδειξη της δύναμης, της συνέπειας και της πίστης μας.

Υπενθυμίζει, μάλιστα, σε όλους ότι η έμπνευση για τον σχεδιασμό του Αγίου Νικολάου προήλθε από την Αγία Σοφία και σημειώνει ότι ακόμη και όταν η Αγία Σοφία χρησιμοποιείται για να επιτύχουν κάποιοι κοντόφθαλμους και αποκλειστικούς στόχους «δόξας» και κυριαρχίας, ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου θα γίνει μια ανοιχτή και περιεκτική μαρτυρία της μέγιστης απόδειξης ανθρώπινης προσδοκίας για το Θείο. Ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει με την Αγία Σοφία, η Μεγάλη Εκκλησία θα είναι πάντα δική μας και εμείς οφείλουμε να κάνουμε τον Αγιο Νικόλαο μια μαρτυρία γι' αυτό, σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ