Εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα της Γένοβας

Εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα της Γένοβας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά την τραγική κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι και εντός του χρονοδιαγράμματος εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα η καινούργια γέφυρα της Γένοβας με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

Χίλια εξήντα τέσσερα μέτρα μήκος, φτιαγμένη από χάλυβα και εφοδιασμένη με σένσορες, οι οποίοι θα επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό κάθε προβλήματος. Η νέα γέφυρα της Γένοβας San Giorgio η οποία ενώνει δυο τεράστια τμήματα της πόλης, εγκαινιάζεται δυο χρόνια μετά την τραγική  κατάρρευση της παλιάς γέφυρας Μοράντι.

Εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα της Γένοβας-1

Στις 14 Αυγούστου του 2018, μετά από ένα τρομερό βουητό, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η οδογέφυρα κατέρρευσε. Βαρύτατος ο απολογισμός: 43 νεκροί, έντεκα τραυματίες, 566 άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αιτία της τραγωδίας, δομικά προβλήματα και ελλιπής συντήρηση. Η δικαστική έρευνα για την τελική  απόδοση ευθυνών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.  Αυτή τη φορά όμως  οι υποσχέσεις τηρήθηκαν και σήμερα η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Λιγουρίας αποκτά τη νέα της οδογέφυρα με ύψιστες προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι εργάτες συνέχισαν να δουλεύουν  και κατά τη μακρά περίοδο του  lockdown, για να μπορέσουν να σεβαστούν το χρονοδιάγραμμα. Το όλο σχέδιο είναι του διεθνούς φήμης ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Η μνήμη των θυμάτων

Η επίσημη τελετή εγκαινίων έγινε με τη συμμετοχή του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, του προέδρου της βουλής Ρομπέρτο Φίκο και του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Αναγνώστηκαν όλα τα ονόματα των νεκρών και ακολούθησαν τρία λεπτά σιγής. Στη συνέχεια όλα τα πλοία, από το μεγάλο λιμάνι της Γένοβας, σφύριξαν μαζί την ώρα των εγκαινίων.

Αλλά οι συγγενείς των θυμάτων, παρά την έκκληση του προέδρου Ματαρέλα, δεν ήταν εκεί. Διαμαρτύρονταν για το ότι η εταιρία που θα διαχειρίζεται τη γέφυρα San Giorgio, παρά τις υποσχέσεις, είναι ακόμη η ίδια του 2018. «Η ωραιότατη όντως αυτή οδογέφυρα γεννήθηκε από μια τρομερή τραγωδία»,  έγραψαν σε ανακοίνωσή τους. Και δεν μπορούν, φυσικά, να το ξεχάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή