Μακρύς ο δρόμος της πανδημίας

Μακρύς ο δρόμος της πανδημίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος της πανδημίας θα παραμείνει μακρύς και δύσκολος. Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19, είναι πιθανό να μην επέλθει ποτέ η οριστική νίκη επί του κορωνοϊού. Αυτή την απαισιόδοξη πρόβλεψη έκαναν χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και ο επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων Μάικ Ράιαν. Επίσης, οι δύο αξιωματούχοι κάλεσαν τα κράτη να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα.

Δυστυχώς, ο Ιούλιος επιβεβαιώνει τη δυσοίωνη πρόβλεψη, καθώς σε πολλά κράτη αποδείχθηκε ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας. Τα κρούσματα κατέγραψαν αξιοσημείωτη αύξηση και ξεπέρασαν τα οκτώ εκατομμύρια, δηλαδή περίπου όσα καταγράφηκαν συνολικά τους πρώτους έξι μήνες της υγειονομικής κρίσης.

Συνολικά, οι λοιμώξεις παγκοσμίως ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ακόμη και σήμερα η πανδημία επιταχύνεται. Σε βασικές επιδημικές εστίες έχουν εξελιχθεί οι ΗΠΑ, όπου διαγνώστηκαν 1,87 εκατομμύριο νέες λοιμώξεις μέσα στον Ιούλιο. Μάλιστα, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας κρούσης για την πανδημία και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντέμπορα Μπιρξ, η χώρα έχει εισέλθει σε «νέα φάση» και η πανδημία έχει πλέον εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής επικράτειας.

Σε δεινή θέση βρίσκεται και η Ινδία, όπου η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε τον περασμένο μήνα, φέρνοντάς την στην τρίτη θέση των χωρών με τις περισσότερες λοιμώξεις. Στη Βραζιλία εξακολουθεί να μαίνεται η νόσος με τη διάγνωση 1,2 εκατ. κρουσμάτων μέσα στον Ιούλιο. Στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα. Σε δραματική κατάσταση, πολύ δυσμενέστερη από αυτήν που είχε ανακοινωθεί, φαίνεται ότι βρίσκεται εξαιτίας της πανδημίας το Ιράν, όπου ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε επτά λεπτά, λόγω COVID-19. Αυτό μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 215 καταγεγραμμένους θανάτους λόγω της ασθένειας κατά το τελευταίο 24ωρο. Μελέτη που εκπόνησε η ιρανική υπηρεσία του BBC υποδεικνύει ότι η Τεχεράνη συγκαλύπτει τον πραγματικό απολογισμό της πανδημίας και οι θάνατοι είναι τριπλάσιοι από αυτούς που έχουν επισήμως κοινοποιηθεί. Tην ίδια στιγμή, η υγειονομική αξιωματούχος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρχοβ ανακοίνωσε χθες ότι το ποσοστό θνητότητας από COVID-19 αγγίζει το 0,6% και ότι με τις υπάρχουσες μελέτες φαίνεται ότι ανοσία στον κορωνοϊό έχει μόλις το 10% του πληθυσμού, ποσοστό που πόρρω απέχει της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή