Η πολιτική επιρροή στη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού

Η πολιτική επιρροή στη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταληκτική ημερομηνία για την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου κατά της COVID-19 έθεσε ο Λευκός Οίκος τον Οκτώβριο του 2020, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την πανδημία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ιδιαίτερα φιλόδοξη προσπάθεια έλαβε μάλιστα και την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός».

Η κούρσα για το εμβόλιο δοκιμάζει τώρα το υγειονομικό και ερευνητικό σύστημα της χώρας. Κάτω από την ασφυκτική πίεση του Λευκού Οίκου και την ανάγκη του για ανακοίνωση αισιόδοξων ειδήσεων, οι ερευνητές των κρατικών υπηρεσιών εκφράζουν φόβους ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις τους ερχόμενους μήνες θα υπερισχύσουν της επιστημονικής αξιοπιστίας. Οσο περισσότερο ένα εμβόλιο υπόκειται σε δοκιμές τόσο ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο θα είναι.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ και πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, ο στόχος του Οκτωβρίου μοιάζει πια μη ρεαλιστικός, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί να διαθέτει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2021.

Ειδικοί τόσο στο εσωτερικό όσο και έξω από την κυβέρνηση, εκφράζουν φόβους ότι ο Λευκός Οίκος θα πιέσει την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, έτσι ώστε αυτή να δώσει έστω και περιορισμένη επείγουσα άδεια κυκλοφορίας σε εμβόλιο, ίσως για αποκλειστική χρήση από υγειονομικό προσωπικό και άλλους εργαζομένους «πρώτης γραμμής», πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν εμβόλιο «σε χρόνο-ρεκόρ». Ο γαμπρός τού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, άτυπος επικεφαλής της εκστρατείας επανεκλογής του Τραμπ, συμμετέχει συχνά σε συσκέψεις επιτροπής επίβλεψης της προσπάθειας δημιουργίας εμβολίου.

Η έγκριση εμβολίου από τη FDA είναι συνήθως ιδιαίτερα χρονοβόρος, με στελέχη της υπηρεσίας να εξετάζουν ενδελεχώς τα στοιχεία κλινικών δοκιμών. Η έγκριση εμβολίου είναι πάντα δυσκολότερη από αυτήν των φαρμάκων, καθώς τα εμβόλια χορηγούνται σε εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και σπάνιες παρενέργειες εμβολίου μπορεί να επηρεάσουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από ό,τι αυτές ενός φαρμάκου.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να κινείται με πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίου, αποφασιστικότητα την οποία δεν έχει επιδείξει σε καμία άλλη φάση της πανδημίας. Συμβόλαια υπεγράφησαν με συνοπτικές διαδικασίες, κινητές μονάδες έφθασαν αμέσως σε σημεία χορήγησης πειραματικών δόσεων, ενώ όταν κάποια εταιρεία εμφάνισε έλλειψη σε βελόνες, το Πεντάγωνο έστειλε αεροσκάφη για τον εφοδιασμό της.

Με την κυβέρνηση να έχει αναλάβει μεγάλο μερίδιο του κόστους, δύο υποψήφια εμβόλια βρίσκονται ήδη στα τελικά στάδια δοκιμών: πρόκειται γι’ αυτό της εταιρείας Moderna, σε συνεργασία με το ινστιτούτο του δρος Φάουτσι και αυτό της εταιρείας Pfizer.

Αγνωστο παραμένει, σύμφωνα με στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εάν μία αισιόδοξη ανακοίνωση τον Οκτώβριο για επικείμενη κυκλοφορία εμβολίου θα ευνοούσε την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ. Παρότι κάτι τέτοιο θα προσέφερε ελπίδα στο κοινό, ακόμη και οι αντίπαλοι του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών γνωρίζουν ότι ο τέως αντιπρόεδρος θα συνέχιζε την προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου, σε περίπτωση νίκης του τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή