Επεισοδιακή πρεμιέρα της Βουλής στη Σερβία

Επεισοδιακή πρεμιέρα της Βουλής στη Σερβία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την COVID-19 σε έξαρση εδώ και πέντε εβδομάδες, η χθεσινή τελετή για την έναρξη των εργασιών του νέου σερβικού Κοινοβουλίου, που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Ιουνίου, μόνο πανηγυρική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για την κυβερνώσα παράταξη του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς η αντιπολίτευση διοργάνωσε δυναμική διαδήλωση, διαμηνύοντας ότι δεν αναγνωρίζει το νέο Κοινοβούλιο και εμμένοντας στις καταγγελίες της για εκλογική νοθεία.

«Η κυβέρνηση νόθευσε τις εκλογές, παραχαράσσοντας τα πρακτικά εφορευτικών επιτροπών σε πολλά εκλογικά κέντρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη διαδήλωση ο Σάσα Ραντούλοβιτς, ηγέτης ενός εκ των αντιπολιτευόμενων κομμάτων που είχαν πάρει μέρος στην αναμέτρηση. Ο Σέρβος πολιτικός ισχυρίστηκε ότι διαθέτει «αποδείξεις» για τους ισχυρισμούς του και επιφυλάχθηκε να τις παρουσιάσει το προσεχές διάστημα.

Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές γιουχάιζαν τους βουλευτές που προσέρχονταν για την τελετή της ορκωμοσίας, ενώ κάποιοι από τους πλέον θερμόαιμους εκτόξευαν αβγά εναντίον τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το κτίριο του Κοινοβουλίου, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των βίαιων επεισοδίων στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου μήνα εναντίον των περιοριστικών μέτρων που είχε υποχρεωθεί να επιβάλει η κυβέρνηση λόγω έξαρσης της COVID-19. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίστηκαν συνθήκες για αδιάβλητη αναμέτρηση και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έθεσε σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία διοργανώνοντας εκλογές εν μέσω πανδημίας. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς κέρδισε 188 έδρες σε σύνολο 250.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Σερβία αγόρασε από την Κίνα το νέας γενιάς αντιπυραυλικό σύστημα FK-3, για να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε ανάλογη αγορά. Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στη βαλκανική χώρα, την οποία θεωρεί κόμβο στο μεγαλεπήβολο επενδυτικό πρόγραμμα του Πεκίνου «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος». Εχοντας διακηρύξει τη στρατιωτική της ουδετερότητα, η Σερβία του Βούτσιτς καλύπτει, σε μεγάλο βαθμό, τις εξοπλιστικές της ανάγκες από τη Ρωσία και την Κίνα, αν και συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία για την Ειρήνη» και επιδιώκει να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή