Χουάν Κάρλος: Ενας βασιλιάς χωρίς πατρίδα

Χουάν Κάρλος: Ενας βασιλιάς χωρίς πατρίδα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτατα ρήγματα προκαλούν στον θεσμό της ισπανικής μοναρχίας οι δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε Ισπανία και Ελβετία, γύρω από τα θρυλούμενα οικονομικά σκάνδαλα του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος. Με επιστολή του προς τον γιο και διάδοχό του, Φελίπε, ο τέως μονάρχης ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να εγκαταλείψει τη χώρα του προς άγνωστη κατεύθυνση, σε μια προφανή προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά που θα υποστεί ο βασιλικός θεσμός από τις όποιες αποκαλύψεις.

Στην επιστολή του, ο 82χρονος Χουάν  Κάρλος υποστηρίζει ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση λόγω των «δημοσίων επιπτώσεων από ορισμένα επεισόδια της παρελθούσας ιδιωτικής μου ζωής». Προ μηνών, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας και οι ελβετικές αρχές άνοιξαν έρευνες ύστερα από καταγγελίες ότι ο Χουάν Κάρλος είχε λάβει «δώρο» της τάξεως των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον πρώην βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα για ένα συμβόλαιο τρένων υψηλής ταχύτητας που θα συνέδεαν τη Μέκκα με τη Μεδίνα. Στη συνέχεια, ο Χουάν Κάρλος φέρεται ότι μεταβίβασε αυτό το ποσό στην παλιά του φίλη, Κορίνα Λάρσεν και σε υπεράκτιο λογαριασμό, ώστε να μην εντοπισθεί από τις ισπανικές αρχές.

Το θέμα προκάλεσε τεράστιο θόρυβο στην Ισπανία όταν αποκαλύφθηκε ότι ο σημερινός βασιλιάς Φελίπε ήταν συνδικαιούχος του εν λόγω λογαριασμού, όπου είχαν πιστωθεί 65 εκατομμύρια δολάρια. Υπό την πίεση των αντιδράσεων, ο Φελίπε ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι παραιτείται από τα δικαιώματά του σε οποιονδήποτε αδιαφανή λογαριασμό και διέκοψε τη χορηγία που εισέπραττε ο πατέρας του από τα κρατικά ταμεία, ύψους 194.232 ευρώ κατ’ έτος. Ωστόσο ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο αριστερός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας συνέχισαν να πιέζουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ ισπανικών μέσων, για την απομάκρυνση του Χουάν Κάρλος από το παλάτι της Θαρθουέλα, όπου διέμενε τα τελευταία 58 χρόνια με τη σύζυγό του Σοφία.

Το κείμενο της επιστολής του Χουάν Κάρλος έχει ως εξής:

«Μεγαλειότατε, αγαπητέ Φελίπε:

Με την ίδια ζέση να υπηρετήσω την Ισπανία που ενέπνευσε τη βασιλεία μου και με φόντο τον δημόσιο αντίκτυπο ορισμένων γεγονότων της παρελθούσας ιδιωτικής μου ζωής, επιθυμώ να σου εκφράσω την απόλυτη προθυμία μου να διευκολύνω την εκτέλεση των καθηκόντων σου με την ηρεμία που απαιτεί το υψηλό σου αξίωμα. Αυτό που επιβάλλουν η κληρονομιά και η αξιοπρέπειά μου.

Πριν από ένα χρόνο εξέφρασα την επιθυμία να απέχω από κάθε θεσμική δραστηριότητα. Τώρα, καθοδηγούμενος από τη βούληση να παράσχω την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στους Ισπανούς, στους θεσμούς και σε σένα ως βασιλέα, σου μεταφέρω την οριστική μου απόφαση να μεταφερθώ, αυτή την περίοδο, εκτός Ισπανίας.

Ελαβα αυτή την απόφαση με βαθιά συγκίνηση, αλλά και μεγάλη νηφαλιότητα. Υπήρξα βασιλιάς της Ισπανίας για σχεδόν 40 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πάντα επιθυμούσα το καλύτερο για την Ισπανία και το Στέμμα. Με την παντοτινή μου αφοσίωση. Με την παντοτινή μου αγάπη και στοργή, ο πατέρας σου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή