«Βουτιά» στον Κόλπο του Μεξικού με το Endeavour

«Βουτιά» στον Κόλπο του Μεξικού με το Endeavour

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Η επάνοδος των ΗΠΑ στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις επισφραγίστηκε την Κυριακή με την επιτυχημένη επιστροφή στη Γη των δύο αστροναυτών που μετέφερε η κάψουλα Crew Dragon Endeavour της εταιρείας Space-X. Οι Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ «βούτηξαν» με το Crew Dragon στον Κόλπο του Μεξικού, στα ανοικτά της Φλόριντα, στη 1.48 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Στις 28 Μαΐου, οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες ήταν οι πρώτοι που μετέβησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αμερικανικό όχημα μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων το 2011. Επί εννέα χρόνια, τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πραγματοποιούσαν αποκλειστικά οι ρωσικοί διαστημικοί πύραυλοι Σογιούζ. Ηταν επίσης η πρώτη φορά που αμερικανικό σκάφος επιστρέφει διά θαλάσσης στη Γη έπειτα από 45 χρόνια, καθώς η μέθοδος αυτή είχε εγκαταλειφθεί όταν αναπτύχθηκαν τα διαστημικά λεωφορεία, τα οποία προσγειώνονταν σαν αεροσκάφη.

Μετά δύο ημέρες αναμονής προκειμένου να διευκρινισθεί η διαδρομή του τυφώνα «Ησαΐα» στον Κόλπο του Μεξικού, το Crew Dragon πυροδότησε τις μηχανές του για να εισέλθει στην ατμόσφαιρα υπό τη σωστή γωνία και εν συνεχεία άνοιξε τα αλεξίπτωτά του, ώστε να μειώσει τη δύναμη που ασκήθηκε στους αστροναύτες κατά την επαφή του με το νερό.

«Ευχαριστούμε που πετάξατε με τη Space-X», είπε ο πύργος ελέγχου, σε μία χιουμοριστική αναφορά στις επιβατικές αεροπορικές πτήσεις. Η Space-X, η εταιρεία την οποία ίδρυσε ο Ελον Μασκ, είχε λάβει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τη ΝASA το 2014 για να αναπτύξει πυραύλους για επανδρωμένες διαστημικές αποστολές. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία Boeing είχε λάβει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο σκοπό. Η κάψουλα Starliner της Boeing δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει πρόσφατη δοκιμή χωρίς ανθρώπινο φορτίο.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα απίστευτου όγκου δουλειάς από τον κόσμο της Space-X και τον κόσμο της NASA», είπε εμφανώς συγκινημένος ο Μασκ κατά την υποδοχή των δύο αστροναυτών. Από το ξεκίνημα της Space-X, που αρχικά ανέπτυξε πυραύλους μεταφοράς φορτίου, έως την πρώτη επανδρωμένη πτήση πέρασαν 18 χρόνια. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά την επιστροφή τους, οι δύο αστροναύτες ήταν καθιστοί. «Οσοι το έχετε κάνει ξέρετε ότι για λίγες ώρες μετά, δεν είναι πολύ ευχάριστο να στέκεται κανείς όρθιος», είπε ο Χάρλεϊ αναφερόμενος στις φοβερές δυνάμεις που ασκούνται στον ανθρώπινο οργανισμό κατά τη διάσχιση της ατμόσφαιρας.

Για τον Μπένκεν, η επιστροφή ύστερα από δύο μήνες στο σπίτι του θα συνοδεύεται από εκτενείς συζητήσεις με τη σύζυγό του Μέγκαν Μακ Αρθουρ – την αστροναύτη που θα μεταβεί με την ίδια κάψουλα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την άνοιξη του 2021.

Μέχρις ότου η κάψουλα Endeavour ετοιμαστεί για νέα πτήση, μια άλλη κάψουλα Crew Dragon θα μεταφέρει άλλο πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Σεπτέμβριο, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η αδειοδότηση τουριστικών διαστημικών πτήσεων, που μπορεί να αρχίσει ακόμη και από το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή