Εκρηξη ίση με σεισμό στη Βηρυτό

Εκρηξη ίση με σεισμό στη Βηρυτό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Σκηνές ανυπολόγιστης καταστροφής, που θύμισαν την εμπόλεμη Βηρυτό της δεκαετίας του 1980, εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, μετά την τρομακτική έκρηξη στο λιμάνι της πόλης, που έγινε αισθητή έως την Κύπρο, σε απόσταση 200 χλμ. Εως χθες το βράδυ οι Αρχές έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς και πάνω από 2.700 τραυματίες, ενώ τα αίτια παρέμεναν αδιευκρίνιστα.

Ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου διέψευσε τις αρχικές εκτιμήσεις ότι επρόκειτο για έκρηξη εργοστασίου πυροτεχνημάτων, κάνοντας λόγο για ισχυρά εκρηκτικά. Το ωστικό κύμα, που μετρήθηκε ως ισοδύναμο με σεισμό 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κονιορτοποίησε κυριολεκτικά κάποια από τα κτίρια του λιμανιού, οδήγησε σε κατάρρευση κτιρίου που βρισκόταν σε απόσταση 700 μέτρων και προξένησε ζημιές σε ακτίνα τουλάχιστον 10 χλμ. Εως χθες το βράδυ, πυροσβεστικά ελικόπτερα επιχειρούσαν προκειμένου να σβήσουν την πυρκαγιά που εξακολουθούσε να μαίνεται στην περιοχή του λιμανιού. Μια πρώτη, μικρότερη έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά με πυκνό καπνό. Δεκάδες άνθρωποι έστρεψαν τις κάμερες των τηλεφώνων τους στον καπνό, με αποτέλεσμα να καταγράψουν συγκλονιστικές εικόνες από τη δεύτερη, πολύ σφοδρότερη έκρηξη. Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για φορτίο νιτρικής αμμωνίας που είχε κατασχεθεί και το οποίο φυλασσόταν, άγνωστο για ποιον λόγο, στο λιμάνι. Το Ισραήλ, που βρίσκεται σε σκληρή αντιπαράθεση με τη βασική πολιτική δύναμη του Λιβάνου, τη Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με την έκρηξη και προσφέρθηκε να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ο οπλισμός της δεν έγινε στόχος κάποιας επίθεσης.

Το μέγεθος της τραγωδίας ξεπέρασε τις δυνατότητες των νοσοκομείων της Βηρυτού, ενώ οι ανάγκες για αίμα ήταν τεράστιες. «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτά που είδα στην εντατική. Δεν μπορούσαμε να φθάσουμε στην είσοδο από τον σωρό πτωμάτων. Δεκάδες σοβαρά τραυματίες, περιλαμβανομένων μεταναστών. Δεν υπάρχουν λόγια», έγραψε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βηρυτού, Αμάλ Σαάντ.

Η τρομακτική έκρηξη έπληξε την πόλη σε μια στιγμή κατά την οποία οι κάτοικοι του Λιβάνου θεωρούσαν ότι τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα. Ο Λίβανος πλήττεται από σφοδρή οικονομική κρίση, που επιδεινώθηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις με στόχο τη Χεζμπολάχ. Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας της σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα οικονομικά προβλήματα έχουν φέρει τους πιο ευάλωτους στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης – όλα αυτά προτού η χώρα πληγεί από τον κορωνοϊό και γονατίσει η εναπομείνασα οικονομική δραστηριότητα.

Κατόπιν τούτου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζήτησε επειγόντως βοήθεια από «όλες τις φιλικές χώρες», καθώς οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες, με εκτιμήσεις για μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων στα ερείπια και άμεσες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή