Καταστροφική εκπαιδευτική κρίση

Καταστροφική εκπαιδευτική κρίση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε χθες «καταστροφική εκπαιδευτική κρίση» το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της πανδημίας σε περισσότερα από 160 κράτη, τονίζοντας ότι διαταράχθηκε η καθημερινότητα σε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο μαθητές.

Ανεξέλεγκτος εξαπλώνεται ο κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο, με το «δεύτερο κύμα» να φαντάζει πλέον πιο πιθανό και πιο απειλητικό από ποτέ, ακόμα και στις χώρες που φαινομενικά έχουν «δαμάσει» το πρόβλημα. Το επιστημονικό συμβούλιο της γαλλικής κυβέρνησης τόνισε, χθες, ότι οι μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικοί για δραματική αύξηση των κρουσμάτων και ότι, ανά πάσα στιγμή, είναι δυνατό να χαθεί ο έλεγχος. Ηδη οι Αρχές της Πόλης του Φωτός προσπαθούν να επιβάλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ακόμα και σε κάποιους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μην υπάρξει έξαρση της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde.

Στη Γερμανία, η πρόεδρος του εθνικού σωματείου των ιατρών, Σουζάνα Γιόνα, δήλωσε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine ότι η χώρα κινδυνεύει να απωλέσει τα κέρδη από την καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας της μη συμμόρφωσης των πολιτών με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στην Πολώνια, που χθες κατέρριψε το τέταρτο κατά σειράν υψηλότερο ημερήσιο ρεκόρ νέων λοιμώξεων, η κυβέρνηση μελετά τη λήψη νέων μέτρων, όπως η είσοδος στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού και η παραμονή σε καραντίνα όσων έρχονται από κράτη υψηλού κινδύνου.

Δραματική είναι η κατάσταση στο Βέλγιο όπου καταγράφηκε εντός μιας εβδομάδας αύξηση 60% των νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, παρατηρείται σταθεροποίηση στην Αμβέρσα, ενώ αυξητική τάση εμφανίζουν οι λοιμώξεις σε Βρυξέλλες και Λιέγη. Στην Ολλανδία τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 94% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα.

Αυξητική τάση καταγράφουν και τα κρούσματα στην Ισπανία, που τις περασμένες 24 ώρες αυξήθηκαν κατά 1.178, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης και στην Αραγονία. Την ίδια στιγμή, Ιταλοί επιστήμονες, βασιζόμενοι σε τεστ αντισωμάτων, εκτιμούν ότι τα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο. Στη Δανία ο επιδημιολόγος – σύμβουλος της κυβέρνησης Κάρε Μόλμπακ, αναφέρουν δανικά ΜΜΕ, δεν θα προτείνει την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων καθώς και εκεί τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χθες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το «ρωσικό εμβόλιο» με το οποίο αναμένεται να γίνει εντατικός εμβολιασμός στα μέσα Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι επί του παρόντος μόνο έξι εμβόλια βρίσκονται στο τελικό στάδιο κλινικής δοκιμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή