Το μήνυμα SOS στην άμμο έσωσε τους τρεις ναυαγούς

Το μήνυμα SOS στην άμμο έσωσε τους τρεις ναυαγούς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Με νερό και τρόφιμα τροφοδότησε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας τρεις Μικρονήσιους ναυτικούς, οι οποίοι εντοπίσθηκαν σε μικροσκοπική ατόλη, αφού αγνοούνταν για τρεις ημέρες.

Οι τρεις άνδρες «βρίσκονταν σε καλή φυσική κατάσταση», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας. Οι τρεις αγνοούμενοι είχαν επιβιβασθεί σε μικρό σκάφος για να πραγματοποιήσουν ταξίδι 26 ναυτικών μιλίων μεταξύ δύο νησίδων, όταν ο άνεμος τους έβγαλε από την πορεία τους, για να καταλήξουν 190 χιλιόμετρα από τον αρχικό προορισμό τους, αφού τα καύσιμα είχαν τελειώσει.

Εχοντας προσαράξει στην ατόλη Πίκελοτ, μήκους μόλις 450 μέτρων, οι άνδρες έγραψαν στην άμμο τη διεθνή έκκληση σε βοήθεια SOS.

Την ίδια ώρα, συγγενείς των αγνοουμένων είχαν ειδοποιήσει το κέντρο έρευνας και διάσωσης της αμερικανικής ακτοφυλακής στην αμερικανική νήσο Γκουάμ, από όπου διοργανώθηκε επιχείρηση εντοπισμού τους. Το Γκουάμ ενημέρωσε το παραπλέον αυστραλιανό πολεμικό πλοίο «Κάνμπερα», που διαθέτει ελικοδρόμιο. Το ελικόπτερο Super Puma του «Κάνμπερα» ανέλαβε την από αέρος έρευνα, με ομάδα διάσωσης και περίθαλψης. Την ίδια στιγμή, αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας EC-2 Hawkeye πραγματοποιούσε υπερπτήσεις των πιθανών αγκυροβολίων του μικρού σκάφους, για να εντοπίσει τελικά στο σήμα SOS, γραμμένο με καρύδες στην άμμο της ατόλης.

Τον επαγγελματισμό και την ικανότητα του πληρώματός του, εξήρε ο κυβερνήτης του «Κάνμπερα», πλοίαρχος Τέρι Μόρισον. «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τον ελάχιστο χρόνο αντίδρασης του πληρώματος και τον επαγγελματισμό τους. Εκπληρώσαμε με επιτυχία την αποστολή μας, που είναι πρωτίστως η παροχή βοήθειας στη θάλασσα, όπου και εάν βρισκόμαστε στον κόσμο», είπε ο πλοίαρχος Μόρισον. Ακταιωρός της ακτοφυλακής της Μικρονησίας αναμένεται να φθάσει από στιγμή σε στιγμή στην ατόλη για να παραλάβει τους τρεις σύγχρονους Ροβινσώνες Κρούσους.

Τον περασμένο Οκτώβριο, Αυστραλή κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην οροσειρά Λόφτι, αφού είχε χαθεί για τρεις ημέρες, χάρη σε μήνυμα SOS, το οποίο έγραψε στην άμμο. Η Ντέμπρα Πίλγκριμ χάθηκε κατά τη διάρκεια περιπάτου της στην οροσειρά Λόφτι της Νότιας Αυστραλίας, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών, που την αναζήτησαν με ελικόπτερα, ντρόουν και ομάδα εθελοντών ιχνηλατών. Η Πίλγκριμ εντοπίστηκε εντέλει σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το σημείο, όπου είχε κατασκηνώσει. Η πυκνή θαμνώδης βλάστηση της οροσειράς, όμως, της στέρησε την αίσθηση του προσανατολισμού. Ο αγρότης Νιλ Μάριοτ, ο οποίος διαθέτει αγρόκτημα στην περιοχή, αξιοποίησε τις κάμερες παρακολούθησης στην ιδιοκτησία του. Στις εικόνες αυτές, ο Μάριοτ παρατήρησε τα γράμματα SOS χαραγμένα στην άμμο, για να ειδοποιήσει την αστυνομία.

Η Πίλγκριμ είχε μετακινηθεί από το σημείο του μηνύματος SOS, έχοντας εντοπίσει πηγή τρεχούμενου νερού, ενώ όταν βρέθηκε από αστυνομικούς, η υγεία της ήταν άριστη. Η Πίλγκριμ παραδέχθηκε εντέλει ότι μέθυσε κατά τη διάρκεια μικρής γιορτής που διοργάνωσε στην κατασκήνωση με τους φίλους της και απομακρύνθηκε από τη φωτιά μέσα στη νύχτα, για να χαθεί στο σκοτάδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή