ΚΟΣΜΟΣ

Facebook και twitter «μπλόκαραν» ανάρτηση στους λογαριασμούς του Τραμπ λόγω παραπληροφόρησης

Facebook και twitter «μπλόκαραν» ανάρτηση στους λογαριασμούς του Τραμπ λόγω παραπληροφόρησης

Η διαχείριση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι απέσυρε βίντεο που μεταφορτώθηκε στη σελίδα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, διότι «παραβίαζε τον κανονισμό χρήσης όσον αφορά την επικίνδυνη παραπληροφόρηση» για την πανδημία του κορωνοϊού.

Επρόκειτο για συνέντευξη του μεγιστάνα στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αρχηγός του κράτους διαβεβαίωνε ότι τα παιδιά πρακτικά δεν μολύνονται από τον νέο κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα η διαχείριση του Twitter απαγόρευσε για κάποια ώρα χθες στην ομάδα που διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ να κάνει αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό της στην υπηρεσία (@TeamTrump), ωσότου να διαγράψει μία που περιείχε το επίμαχο βίντεο από τη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου.

Η ανάρτηση «παραβίαζε τους κανόνες του Twitter για την παραπληροφόρηση σχετικά με την COVID-19. Ο κάτοχος του λογαριασμού όφειλε να αποσύρει το tweet προτού να μπορέσει να κάνει νέες αναρτήσεις», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η ομάδα του Τραμπ φαίνεται πως συμμορφώθηκε προς την απαίτηση της διαχείρισης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο λογαριασμός της ήταν ενεργός αργότερα χθες και το βίντεο άφαντο.

Η ομάδα του Τραμπ αντέδρασε κατηγορώντας τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν οι δύο δημοφιλείς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης για «προκατάληψη» εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ. «Οι εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι κριτές της αλήθειας», σχολίασε η Κόρτνι Παρέλα, εκπρόσωπος της εκστρατείας.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες ηTwitter Inc πρόσθεσε τη σήμανση «manipulated media» (παραποιημένα μέσα) σε βίντεο που ανάρτησε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter με το σχόλιο «Τρομοκρατημένο νήπιο τρέχει κυνηγημένο από μωρό ρατσιστή».

Το βίντεο στον λογαριασμό του Τραμπ περιελάμβανε το τμήμα του βίντεο που δείχνει το ένα μωρό να τρέχει προπορευόμενο από το άλλο. Σε κάποιο σημείο εμφανίζεται banner που γράφει «Μωρό ρατσιστής ψηφοφόρος του Τραμπ». Στη συνέχεια εμφανίζεται ολόκληρο το βίντεο και το banner γράφει: «Δεν είναι η Αμερική το πρόβλημα. Τα fake news είναι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP