«Τα μαζεύει» για επιστολική ψήφο ο Τραμπ

«Τα μαζεύει» για επιστολική ψήφο ο Τραμπ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αντίθετη σε κάθε σκέψη αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου είναι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, ενώ η καθολική επιστολική ψήφος τυγχάνει αποδοχής της πλειοψηφίας, παρά τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να τη δυσφημίσει. Αλλά και ο ίδιος ο Τραμπ φαίνεται να αλλάζει γνώμη στο θέμα αυτό, καθώς οι απόψεις του εναντίον της επιστολικής ψήφου λειτουργούν αποτρεπτικά προς τους ίδιους τους ψηφοφόρους του. 

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση, ο Τραμπ φαίνεται ότι ανέκρουσε πρύμναν, τουλάχιστον ως προς την κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι στη συγκεκριμένη πολιτεία η διαδικασία επιστολικής ψήφου είναι αξιόπιστη και ζήτησε από τους πολίτες να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία «με όποιον τρόπο μπορούν». Οι συζητήσεις περί επιστολικής ψήφου έχουν ανάψει αυτή την περίοδο, γιατί τώρα διαμορφώνονται οι σχετικοί κανόνες, οι οποίοι είναι διαφορετικοί από πολιτεία σε πολιτεία. Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της ιστοσελίδας Politico, ποσοστό 58% των πολιτών είναι υπέρ του να έχει κάθε ψηφοφόρος τη δυνατότητα να ψηφίσει διά αλληλογραφίας, ενώ αυτοί που συμφωνούν με τον Τραμπ ότι απαιτείται αναβολή εκλογών περιορίζονται στο 7%.

Ιδίως στη Φλόριντα, όπου κατοικεί μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων, οπαδών του Τραμπ, η αποθάρρυνση της επιστολικής ψήφου σε εποχή κορωνοϊού θα μπορούσε να στερήσει από τους ψηφοφόρους του τη μόνη ασφαλή μέθοδο ψηφοφορίας και να επιφυλάξει στον Τραμπ δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε μιαν άλλη κρίσιμη πολιτεία, το Κάνσας, οι Ρεπουμπλικανοί πανηγύρισαν χθες την ήττα του ακραίου υποψηφίου Κρις Κόμπαχ, προς όφελος πιο μετριοπαθούς αντιπάλου, για το χρίσμα του υποψήφιου Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή της πολιτείας. Μπορεί η είδηση να ακούγεται ασήμαντη, αλλά στην πραγματικότητα το προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία είναι της τάξης των τριών εδρών και κάθε ρεπουμπλικανική έδρα που κινδυνεύει μπορεί να συμβάλει στο να γείρει η πλάστιγγα δίνοντας στους Δημοκρατικούς τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου.

Ετσι, η επιλογή μετριοπαθούς υποψηφίου θεωρήθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ασφαλέστερη επιλογή στη διαμάχη με την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για μία έδρα στη Γερουσία που φέτος είναι αμφισβητούμενη, ενώ παραδοσιακά ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς.

Σε μιαν άλλη αναμέτρηση, στα προάστια του Σεν Λούις στο Μιζούρι, στα οποία το 2014 είχαν ξεσπάσει επίμονες διαδηλώσεις λόγω της δολοφονίας μαύρου εφήβου από αστυνομικό, οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος επέλεξαν ως υποψήφια βουλευτή την ηγέτιδα του κινήματος διαμαρτυρίας, τη μαύρη νοσηλεύτρια Κόρι Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή