Βαθύ το χάσμα μεταξύ Τραμπ – επιστημόνων

Βαθύ το χάσμα μεταξύ Τραμπ – επιστημόνων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η αντιπαλότητα και συγκρουσιακή διάθεση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους επιστήμονες που τον περιστοιχίζουν, γεγονός που αποκλείει τη μετάδοση ενός σαφούς και ηχηρού επιστημονικού μηνύματος για την πανδημία. Πρόσφατα στο στόχαστρο του ισχυρού άνδρα των ΗΠΑ βρέθηκε η δρ Ντέμπορα Mπιρξ, συντονίστρια της ομάδας κρούσης κατά του κορωνοϊού, στον Λευκό Οίκο, που διέπραξε το «ατόπημα» να αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Η δρ Μπιρξ προειδοποίησε ότι η διασπορά του ιού στη χώρα είναι εξαιρετικά εκτεταμένη. Δυστυχώς, η ανταμοιβή για την τόλμη της, ήταν ένα τιτίβισμα του Τραμπ με το οποίο τη χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη».

Ομως, πέρα από τη βαναυσότητα που επιδεικνύει ο Αμερικανός πρόεδρος έναντι των συνεργατών του, αν τολμήσουν να αποκαλύψουν μία πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που προωθεί ο ίδιος, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ «τα κατάφεραν υπέροχα» στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, φαίνεται να εμπλέκεται και σε αμιγώς επιστημονικά θέματα. Για παράδειγμα προωθεί τη χορήγηση της αναποτελεσματικής και επικίνδυνης χλωροκίνης, ή διαφημίζει ως «θαυματουργή θεραπεία» τη χορήγηση πλούσιου σε αντισώματα πλάσματος αίματος ατόμων που ανέρρωσαν σε βαριά ασθενείς με COVID-19. Η διαφήμιση της μεθόδου από τον Αμερικανό πρόεδρο προκάλεσε εκρηκτική ζήτηση πλάσματος, παρεμποδίζοντας την πραγματοποίηση περαιτέρω έρευνας.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι επιστημονικοί συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, την εποχή της πανδημίας, βάδιζαν πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, προσπαθώντας να παρέχουν στους Αμερικανούς ό,τι καλύτερο είχε να δώσει η επιστήμη, χωρίς, ωστόσο, να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο Τραμπ και τις «επιστημονικές του διαπιστώσεις». Σε όλη την εξέλιξη της πανδημίας πολλοί αξιωματούχοι υγειονομικών υπηρεσιών εξέφρασαν σε στελέχη του Λευκού Οίκου τον φόβο και τη διστακτικότητα που ένιωθαν όταν επρόκειτο να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ, παρότι βασίζονταν σε επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα.

Οπως επισημαίνει η υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων επί κυβερνήσεων Μπαράκ Ομπάμα, Καθλίν Σιμπέλιους, «αυτό το χάσμα μεταξύ Τραμπ και επιστημόνων θέτει τη χώρα σε πολύ επικίνδυνη θέση, επειδή ο Λευκός Οίκος έχει μεταβάλει την πανδημία σε μία δημοσκόπηση για το αν αρέσει στους Αμερικανούς ο Τραμπ ή όχι. Είναι προφανές ότι σήμερα πληρώνουμε το τίμημα αυτής της στρατηγικής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή